Neurofeedback cu frecvențe infrajoase în tratamentul tulburării spectrului autist

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o tulburare de dezvoltare neurobiologică, caracterizată prin afectarea conectivității cerebrale și a procesării informațiilor. Utilizarea Neurofeedback-ului cu frecvențe infrajoase (ILF) a demonstrat schimbări semnificative în conectivitatea funcțională a mai multor arii și rețele neuronale în tratamentul TSA.

În cadrul terapiei ILF Neurofeedback, s-au realizat următoarele evaluări sistematice și cantitative ale simptomelor centrale TSA pentru a documenta schimbările comportamentale în timp.

Neurofeedback ILF
Neurofeedback-ul ILF a fost dezvoltat pe baza observațiilor clinice, utilizând un EEG pentru a măsura undele cerebrale și a oferi feedback audio-vizual, dar și tactil.

Concluzii

După 26 de sesiuni, intervenția ILF Neurofeedback a dus la o reducere medie semnificativă a severității simptomelor în toate categoriile evaluate, cu un impact maxim asupra simptomelor fizice și de somn (80% și 77%), iar cel mai mic efect observat asupra simptomelor comportamentale (15%). Un aspect notabil a fost că simptome precum transpirațiile nocturne și dificultățile de a adormi au dispărut complet.

Neurofeedback-ul ILF este o metodă terapeutică eficientă pentru tratarea comportamentelor specifice TSA la copii, ajutând la reducerea deficitelor de dezvoltare prin îmbunătățirea autoreglării sistemului nervos central.

Având în vedere progresele obținute în cele 26 de sesiuni, această metodă este eficientă din punct de vedere clinic. Este necesară continuarea cercetărilor pentru a explora în detaliu efectele Neurofeedback-ului ILF asupra simptomelor comportamentale și a mecanismelor subiacente.

Sursă: https://www.frontiersin.org/journals/human-neuroscience/articles/10.3389/fnhum.2022.892296/full

Add Comment