Neurofeedback ca terapie adjuvantă în managementul paraplegiei

Paraplegia este un model specific de paralizie (incapacitatea de a controla sau mișca în mod deliberat mușchii) care afectează picioarele. Acest lucru se întâmplă din cauza unei probleme cu sistemul nervos. În funcție de modul în care se întâmplă, această paralizie poate avea efecte diferite asupra unor sisteme sau procese ale corpului. Paraplegia poate fi parțială, completă, ereditară, dobândită sau cauzată de un accident vascular cerebral.

Persoanele cu paraplegie au simptome diferite în funcție de poziționarea leziunii coloanei vertebrale. Paraplegia afectează în general picioarele, dar  poate afecta și mușchii abdominali, făcând dificilă tusea. De asemenea, poate afecta mușchii pieptului, ceea ce face dificilă respirația.

Cea mai frecventă cauză a paraplegiei este leziunea măduvei spinării. Aceste răni se pot întâmpla în multe moduri diferite. Cele mai frecvente motive sunt:

  • accidente rutiere
  • leziuni penetrante (în special din cauza rănilor împușcate sau înjunghiate)
  • căderi (în special la adulții în vârstă cu afecțiuni legate de densitatea osoasă, cum ar fi osteoporoza sau osteopenia)
  • traumatisme la nivelul măduvei spinării sau a creierului

Îngrijirea pentru persoanele afectate de paraplegie nu se limitează la terapie medicală, psihoterapeutică, nutrițională, fizică și ocupațională. Terapiile de neuromodulație, cum ar fi antrenamentul cu neurofeedback, pot ajuta la reducerea durerii la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării, dar pot ajuta și la reglarea activității creierului în apariția depresiei.

Ședințele de Neurofeedback produc atât reducerea imediată, cât și pe termen lung a durerii neuropatice centrale, care este însoțită de o modulare măsurabilă pe termen lung a activității corticale.. Neurofeedback-ul este o terapie neuromodulatoare non-invazivă, folosită pentru a antrena creierul să recunoască și să rămână în parametrii optimi. Neurofeedback-ul recunoaște tiparele și neregulile din creier și restabilește starea după modele normale și sănătoase.

Sursă:

Hassan, M. A., Fraser, M., Conway, B. A., Allan, D. B., & Vuckovic, A. (2015). The mechanism of neurofeedback training for treatment of central neuropathic pain in paraplegia: a pilot study. BMC neurology, 15, 1-13.

www.clevelandclinic.symptoms-paraplegia.ro

Add Comment