Cum este creierul uman?
Creierul a fost întotdeauna comparat cu un computer foarte sofisticat. În acest scop, oamenii de știință și informaticienii au lucrat împreună și în paralel pentru a desluși conectivitățile structurale și funcționale și dinamica comunicării și a procesării informațiilor în Sistemul Nervos Central.
Cum stochează creierul amintiri?
Cunoștințele actuale despre modul în care creierul stochează și recuperează amintirile includ o varietate de opțiuni (de exemplu, oscilații ale rețelelor neuronale). De asemenea, caracteristicile epigenetice joacă roluri cruciale în formarea memoriei și în consolidarea acesteia, ceea ce orientează în mod necesar către evenimente moleculare precum transcrierea și traducerea genelor. Așadar, calculul cerebral nu este doar digital sau analogic, sau o combinație a celor două, ci cuprinde caracteristici în paralel și de ordine de complexitate superioare.
O sinapsă leagă un neuron de altul. Fără sinapse, (majoritatea) neuronilor nu ar fi capabili să comunice între ei; informațiile senzoriale (de exemplu, cele provenite de la retină) nu ar ajunge la creier în primul rând. În consecință, atât sinapsa, cât și celula sunt susceptibile de a fi cruciale pentru memorie, fiecare dintre ele îndeplinind o funcție potențial diferită, dar interdependentă: în timp ce celula ar putea stoca informația de memorie, sinapsa ar putea fi necesară pentru formarea inițială și recuperarea ulterioară a memoriei.
Cum putem înțelege acest lucru?
O analogie utilă în acest sens este modul în care un drum duce la un depozit care stochează bunuri; în timp ce depozitul stochează bunurile, drumul este necesar pentru livrarea inițială și ridicarea ulterioară a bunurilor. Ar fi riscant să se stocheze toate bunurile într-un singur depozit (în cazul unui incendiu sau al unei spargeri). În plus, există o cantitate finită de spațiu/capacitate de depozitare în fiecare depozit. Prin urmare, ar fi înțelept și/sau inevitabil să se depoziteze bunurile în mai multe depozite care să fie interconectate printr-o rețea de drumuri. Atunci când mărfurile sunt preluate de la multitudinea de depozite, este posibil ca procesul logistic complex să nu aibă întotdeauna ca rezultat o recuperare perfectă a cantității sau a tipului de bunuri preconizate. În mod similar, în creier, ar fi logic să se stocheze informațiile de memorie prin mai mulți neuroni care sunt interconectați printr-o rețea de sinapse. Atunci când amintirile (de exemplu, episodice, autobiografice) sunt recuperate din multitudinea de neuroni, procesul complex de rememorare poate să nu aibă întotdeauna ca rezultat o recuperare perfectă.
Tee, James, and Desmond P. Taylor. „Where is memory information stored in the brain?.” arXiv preprint arXiv:2112.05362 (2021).
Gebicke-Haerter PJ. The computational power of the human brain. Front Cell Neurosci. 2023 Aug 7;17:1220030. doi: 10.3389/fncel.2023.1220030. PMID: 37608987; PMCID: PMC10441807.
Add Comment