Prin definiția oferită de Jon Kabat Zinn, profesor al Universității de medicină din Massachusetts, mindfulness-ul reprezintă ”concentrarea atenției pe experiența fiecărui moment în parte, în mod deschis și fără a judeca”.
Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le denumi „bune” sau „rele”.
Mindfulness-ul presupune muncă și disciplină, prin practică zilnică. Așa cum unii dintre noi merg la sală pentru a-și întreține sănătatea corpului, iar alții sunt atenți la alimentele și băuturile zilnice pe care le consumă, tot așa și mindfulness-ul presupune antrenarea minții noastre, concentrarea atenției asupra emoțiilor, a gândurilor, a senzațiilor corporale.
Mindfulness-ul ne propune prin practică dezvoltarea mai multor atitudini față de viață:
- atenția: concentrează-ți atenția pe ceea ce se întâmplă în acest moment.
- conștientizarea: conștientizează prezența gândurilor, a senzațiilor fizice și a emoțiilor. Observă când mintea ta etichetează, compară sau generalizează.
- acceptarea: acceptă experiența din prezent așa cum este, nu încerca să o schimbi, nu te lupta cu ea.
- absența identificării: în timp, prin observație, putem să ne disociem de gândurile sau emoțiile noastre, conștientizând că ele sunt și că trec. Noi nu suntem gândul sau emoția din acel moment. ”Simt tristețe” este diferit de ”Sunt trist”. Nu tot ceea ce gândim este adevărat.
- alegerea: putem, în aproape orice moment, să alegem să nu lăsăm stările să preia controlul. Putem alege, să lăsăm un spațiu între impuls și acțiune, iar în acest spațiu să intervenim cu un nou comportament, mai funcțional, rupând cercul automatismelor.
- compasiunea: față de propria persoană, față de ceilalți. Reducerea vocii critice interioare sau a atitudinii critice față de cei din jurul nostru.
Cercetările arată că terapia bazată pe mindfulness (MBCT) nu numai că previne recăderile serioase de depresie, ci poate construi rezistenţa care să ajute oamenii care suferă de o varietate mare de probleme emoţionale: de la anxietatea faţă de sănătate, fobia socială, panică şi agorafobie, până la tulburarea bipolară şi depresie cronică.
Mindfulness este ceva ce trebuie experimentat şi practicat pentru a putea fi pe deplin înţeles. Este o experienţă foarte complexă pe care oamenii de ştiinţă şi practicanţii o explică cu greu de mii de ani. Orice descriere s-ar da, tot ar fi una incompletă.
Sursă:
Christiane Wolf, J.Greg Serpa – A clinicans guide to teaching mindfulness, 2015.
Creswell, J. D. (2017). Mindfulness interventions. Annual review of psychology, 68, 491-516.
John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal – The mindful way workbook, 2014.
Add Comment