Memoria este o capacitate psihică absolut necesară, fară de care viaţa ar fi practic imposibilă. Fără aceasta, omul ar trăi într-un continuu prezent, fără trecut, dar şi fără viitor, comportamentul fiind haotic, spontan, fără stabilitate şi finalitate, fară durabilitate în timp.
Cum ne ajută memoria?
Memoria ajută în învățarea unei limbi străine, în amintiri (unde ai lăsat cheile, mașina în aeroport, recunoașterea prietenilor, etc). Când memoria are „scăpări”, tulburările de memorie legate de înaintarea în vârstă se vor intensifica, se va ajunge la pierderea concentrării și va fi nevoie ca procesele de învățare să fie stimulate.
Să îți amintești unele lucruri depinde de asocieri și există trei procese biologice majore ce sunt implicate: DESCIFRAREA, STOCAREA ȘI REACTUALIZAREA informațiilor.
Mai pe scurt, înseamnă că un eveniment este transformat într-o amintire, după aceea amintirea este fixată și ulterior va fi readusă în conștiință. Când unul sau mai multe dintre aceste procese prezintă disfuncționalități, se poate spune că avem „probleme de memorie”. Acestea pot fi generate de diverse cauze, ce variază de la disfuncționalități ale creierului sau expunerea la stres până la prezența unei traume sau nutrienții insuficienți din dietă.
Despre GABA
Organismul trebuie să producă mai mult GABA (Acidul gamma-aminobutiric) – o substanță ce susține transmiterea semnalelor nervoase în creier și este esențială pentru memorie. Aceasta încetinește rata de activare a neuronilor, prevenind suprastimularea, dar când nivelurile de GABA nu sunt în stare de echilibru, intervin fluctuațiile de dispoziție, anxietatea, afecțiunile neurodegenerative și îmbătrânirea.
În vreme ce specialiștii în neuroștiință susțin că amintirile se distribuie în rețelele din creier, incluzând aici cortexul, totuși știința nu poate vedea de fapt amintirile, acestea fiind sub formă de gânduri, neputând fi măsurate sau observate. Specialiștii pot măsura impactul, activitățile și urmele de amintiri observând undele din creier și neuronii în momentul în care îți vei aminti ceva.
Unde se afla amintirile?
Acest fapt lasă în urmă întrebarea conform căreia nu cumva amintirile se află în altă parte, poate în mintea ce este independentă de structura fizică pe care o numim creier. În orice caz, funcțiile creierului reprezintă instrumentul prin intermediul căruia mintea devine cunoscută, iar din acest motiv un creier sănătos este necesar pentru a face apel la memorie.
La fel ca orice alt mușchi și creierul are nevoie în mod regulat de exerciții pentru a se bucura de o funcționare optimă, fiind nevoie să fie menținut activ și implicat.
Prin Neurofeedback, memoria și capacitatea de concentrare se îmbunătățesc, memoria fiind liantul care ne ține laolaltă viața mintală. Depindem de memorie pentru gândire, învățare, luarea deciziilor și interacțiunea cu alți oameni. Când memoria este perturbată aceste facultăți mintale au de suferit.
Add Comment