Invidia este o emoție neplăcută trăită de un individ atunci când realizează că altcineva are ceva ce îşi dorește să aibă, dar îi lipseşte (Parrott şi Smith, 1993; Smith şi Kım, 2007). Rentzsch şi Gross (2015) definesc invidia ca fiind „sentimentul intens, neplăcut pe care îl simțim atunci când realizam că o persoană are ceva ce noi ne dorim”. Invidia este o emoție dureroasă, care poate apărea dintr-o comparație socială negativă cu o altă persoană care are abilități, realizări sau calități superioare (Parrott și Smith, 1993; Smith şi Kim, 2007).
Invidia determină comportamente diferite și, deşi deseori subliniem efectele negative ale invidiei, există şi aspecte relativ pozitive. În studiile făcute au fost modelate efectele invidiei şi autocontrolului asupra efortului şi agresivității precum si influența invidiei asupra comportamentului.
Cercetările asupra invidiei au identificat trei stiluri de răspuns emoțional – invidia ostilă (malițioasă), depresivă şi benignă.
Van de Ven et al. (2009) au propus că există două experiențe distincte de invidie, dintre care una este benignă şi cealaltă este rău intenționată si ambele duc la diferite expresii comportamentale. Ei susțin că invidia benignă este legată de aşteptarea succesului și, prin urmare, este condusă de motivația de a reuşi. Invidia benignă promovează eforturile de a atinge excelența. Dimpotrivă, invidia rău intenționată poate fi asociată cu o frică de eşec. Invidia rău intenționată (sentimente furioase şi ostile față de un individ care are performanțe mai bune decât sine) a dus la scăderea performanței (van de Ven et al. 2011). Invidia este asociată cu furie, ruşine, umilință, scăderea stimei de sine şi un sentiment de nedreptate, în timp ce „disprețul” se concentrează mai mult pe sine şi scade capacitatea de a înțelege sau de a avea empatie față de cei de statut inferior.
Cum să doreşti răul cuiva care are succes?
Răspunsul poate fi: „pentru că suntem oameni”.
Invidia este o emoție socială concentrată pe comparații problematice cu ceilalți, în care sinele este văzut ca având performanțe slabe în comparație cu un anumit individ. Putem vedea invidia într-o gamă largă de contexte sociale – invidie între colegii de muncă, frați și prieteni. Deşi invidia şi gelozia sunt adesea confundate, invidia este cel mai bine descrisă ca o competiție în cadrul unei ierarhii percepută de individ ca fiind importantă, în timp ce gelozia este întotdeauna despre trei persoane – adică gelozia implică percepția că o relație valoroasă este amenințată de o terță parte.
Add Comment