Inteligența organoidă – Biocalculatoare revoluționare alimentate de celule ale creierului uman

Oamenii de știință colaborează în mai multe domenii pentru a crea biocalculatoare care utilizează culturi tridimensionale de celule cerebrale, numite organoide ale creierului, ca hardware biologic. 

În ciuda istoricului impresionant al Inteligentei artificiale puterea sa de calcul este mica în comparație cu creierul uman. Acum, oamenii de știință dezvăluie o cale revoluționară pentru a conduce computerul înainte: inteligența organoidă, în care organoizii creierului cultivați în laborator acționează ca hardware biologic.

Inteligența artificială (IA) a fost de multă vreme inspirată de creierul uman. Această abordare s-a dovedit un mare succes: AI se mândrește cu realizări impresionante – de la diagnosticarea afecțiunilor medicale până la compunerea unor poezii. 

Oamenii de știință din mai multe discipline lucrează pentru a crea biocalculatoare revoluționare în care culturile tridimensionale de celule cerebrale, numite organoide ale creierului, servesc ca hardware biologic.

Noi numim acest nou domeniu interdisciplinar „inteligență organoidă” (OI)”, a spus profesorul Thomas Hartung de la Universitatea Johns Hopkins.

Ce sunt organoizii creierului și de ce ar fi ei computere bune?

Organoizii creierului sunt un tip de cultură celulară cultivată în laborator. Chiar dacă organoizii creierului nu sunt „mini creier”, ei împărtășesc aspecte cheie ale funcției și structurii creierului, cum ar fi neuronii și alte celule ale creierului, care sunt esențiale pentru funcțiile cognitive precum învățarea și memoria. De asemenea, în timp ce majoritatea culturilor celulare sunt plate, organoizii au o structură tridimensională. Acest lucru crește densitatea celulelor culturii de 1.000 de ori, ceea ce înseamnă că neuronii pot forma mult mai multe conexiuni.

Sursă: „Inteligenta organică (OI): the new frontier in biocomputing and intelligence-in-a-dish” de Lena Smirnova, Brian S. Caffo, David H. Gracias, Qi Huang, Itzy E. Morales Pantoja, Bohao Tang, Donald J. Zack, Cynthia A. Berlinicke, J. Lomax Boyd, Timothy D. Harris, Erik C. Johnson, Brett J. Kagan, Jeffrey Kahn, Alysson R. Muotri, Barton L. Paulhamus, Jens C. Schwamborn, Jesse Plotkin, Alexander S. Szalay, Joshua T. Vogelstein, Paul F. Worley și Thomas Hartung, 27 februarie 2023, Frontiers in Science .

Add Comment