Abordarea holistică a sănătății
Holismul reprezintă punctul de vedere filozofic care susține că omul nu poate fi redus la suma părților sale, ci reprezintă un întreg. Astfel, abordarea holistică a ajuns și în medicină iar tulburările de care suferă oamenii sunt văzute, astăzi, la toate nivelurile sale: cognitiv, comportamental, simptomatologic și emoțional. Tulburarea este analizată pentru a fi vindecată, prevenită ori explicată.
În abordarea holistică a medicinei, există convingerea că bunăstarea noastră se bazează nu doar pe ceea ce se întâmplă în corpul nostru fizic în termeni de boală sau tulburare, ci și pe strânsă relație dintre afecțiune și starea psihologică, emoțională, stare socială, spirituală și de mediu. Aceste stări diferite pot fi la fel de importante și ele ar trebui gestionate împreună, astfel încât o persoană să fie tratată ca un întreg.
Este foarte importantă colaborarea între specialiști pentru a aborda simptomul din toate punctele de vedere.
Focalizarea medicilor a fost mutată de la tulburarea în sine, la pacient; abordarea holistică ajută astăzi specialiștii să colaboreze pentru a înțelege și trata mai bine dificultățile clientului.
Această colaborare este foarte importantă deoarece analizarea situației clientului din mai multe puncte de vedere (cum se manifestă tulburarea fizic, în cabinetul medicului, cum evoluează condiția psihologică, observată de psihoterapeut, cum se simte individul în mediul său social, în familie etc) face ca tratarea simptomatologiei să devină mai facilă și, în plus, crește și starea de bine și satisfacție a clientului deoarece acesta simte că i se acordă importanță ca și om, nu doar ca purtătorul unei tulburări.
Abordarea aceasta noua ajută oamenii să înțeleagă faptul că o problemă nu-i afectează doar pe un anume plan ci la întregul său sine.
De exemplu stresul: acesta este adesea resimțit emoțional de oameni însă îi afectează la nivel fizic (cu simptome pe termen scurt cum ar fi palpitații; și pe termen lung cum ar fi simptome cardiace), comportamental (aceștia, cu o gândire „încețoșată”, vor adopta comportamente mai puțin raționale în perioadele în care resimt stresul), social (relațiile cu ceilalți se pot răci) și cognitiv (sub stres, lucrurile pot fi văzute puțin distorsionat față de cum sunt în realitate).
În concluzie, abordarea holistică este benefică pentru oameni în prevenirea, tratarea ori explicarea diferitelor simptome și tulburări.
Add Comment