În cazul tulburărilor de somn, putem apela la Neurofeedback?

Tulburările de somn sunt caracterizate ca probleme în calitatea și cantitatea de somn. Întreruperea somnului duce de obicei la tulburări cognitive și dificultăți de stocare a informațiilor, și la evocarea informațiilor depozitate în memorie si acest lucru perturbă viața noastră de zi cu zi. Lipsa somnului este legată de multe boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, bolile de inima si depresia.

În unele cazuri, o cauză specifică poate fi identificată pentru oboseală și tratată cu succes.

Cum putem utiliza terapia Neurofeedback?

Neurofeedback-ul poate fi terapia recomandată în cazul tău, deoarece se știe că este benefic pentru reducerea simptomelor de oboseală.

De exemplu, într-un studiu din 2015 publicat în revista Integrative Cancer Therapies, doi cercetători canadieni au examinat 17 studii diferite despre neurofeedback și eficacitatea acestuia pentru reducerea oboselii și/sau a deteriorării functiilor cognitive. În timp ce cercetătorii căutau în mod special rezultate promițătoare în cazul supraviețuitorilor de cancer, ei au descoperit că oboseala si tulburările cognitive au fost semnificativ îmbunătățite cu terapia neurofeedback, chiar și atunci când sunt asociate cu o varietate de tulburări.

Studiul respectiv a demonstrat că Neurofeedback-ul a condus la „îmbunătățiri puternic semnificative post-neurofeedback pentru toate cele 4 măsuri cognitive. Aceste rezultate au sugerat că neurofeedback-ul merită un studiu suplimentar ca metodă de abordare a simptomelor pe termen lung la supraviețuitorii de cancer, care poate fi sigură, eficientă și acceptabilă pentru pacienți”.

Ei au mai spus că „fiecare dintre aceste studii a raportat rezultate pozitive pentru cel puțin un rezultat de oboseală sau cognitiv într-o varietate de populații clinice (leziuni cerebrale traumatice, fibromialgie, probleme ale sistemului nervos central) și nonclinice (studenți, adulți, vârstnici). Și rezumatul studiilor a dezvăluit „că neurofeedback-ul abordează un mecanism de bază pentru oboseală și cunoaștere comune acestor probleme diferite”.

Neurofeedback-ul este un instrument puternic pentru a ajuta oamenii să îmbunătățească și să mențină starea de somn și calitatea acestuia.

Somnul este un „eveniment cerebral”, ceea ce înseamnă că este ceva care poate fi adesea ajutat cu tehnologia undelor cerebrale, cum ar fi Neurofeedback-ul.

Add Comment