Importanța sănătății mintale în anii studenției

Facultatea este cu siguranță un capitol interesant al vieții pentru a te descoperi și a te dezvolta, dar vine cu propriile provocări, mai ales când este vorba de sănătatea mintală. Fără îndoială este una dintre cele mai interesante momente din viața ta deoarece vei studia pentru diploma de vis, vei  întâlni noi prieteni, și poate vei explora un oraș nou. Deși entuziasmul este uriaș în jurul acestui capitor din viața ta, tranziția bruscă de la liceu la viața de facultate poate aduce sentimente de îngrijorare, incertitudine și descurajare. Sănătatea mintală a studenților poate fi afectată negativ de cerințele studiilor lor, de interacțiunile sociale și de tranziția lor spre independență. Mediul academic e o sursă de nenumărate probleme mintale, dacă te gândești la taxele mari, deteriorarea mediului politic și natural și faptul că facultatea nu îți oferă siguranța unui loc de muncă.

Presiune academică/stres

Cadrele didactice universitare diferă de cele din învățământul preuniversitar și pot uneori provoca stres, odată cu introducerea unor obiecte necunoscute și noi, volumul materiilor de studiu, verificări, colocvii, proiecte, examene. Așteptările mari și teama de eșec sunt factorii majori care duc la o presiune academică. Pe măsură ce timpul trece, veți putea rezolva acest lucru cu tehnici eficiente de gestionare a timpului. 

Depresie

Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală cu care se confruntă majoritatea oamenilor din lume, inclusiv studenții. Un student poate deveni deprimat fie din cauza problemlor personale, fie școlare. Presiunea de a excela, de a se adapta la noul mediu sau orice presiune de acasă le pot pune sănătatea mintală în joc. 

Anxietate

Studenții se confruntă de obicei cu anxietate din cauza vieții lor academice solicitante și a incertitudinilor legate de viitorul lor. Stresul sever poate rezulta din preocupările continue cu privire la note, acceptarea socială și obiectivele viitoare după absolvire. Cei care practică strategii bune de coping, cum ar fi managementul timpului și mindfulness, își pot controla anxietatea mai eficient.

Tulburări de alimentatie

Anxietatea și stresul pe care le experimentează studenții pot duce la o varietate de tulburări de alimentație cu impact negativ asupra sanatatii lor fizice si psihice.

Privare de somn

O parte plăcută a vieții sau a maturității este explorată în timpul vieții de facultate. Aceasta oferă amintiri de neuitat și nopți nedormite prin învățare, distracții, etc. Orice limită este un semn bun, dar privarea prelungită de somn poate dăuna sănătății mintale iar somnul insuficient are un impact asupra stării de spirit, asupra sănătății mintale și asupra bunăstării generale. 

Dependența

Rețelele de socializare sunt o mare dependență care ar putea schimba viața studenților fie pozitiv, fie negativ. Ei pot devin adesea dependenți de tehnologie digitală- jocuri, rețelele sociale și tehnologiile care evoluează. 

Provocări socio-culturale

Atât studenții locali cât și cei internaționali din întreaga lume, se confruntă cu probleme socio-culturale ( Balashova & Kazakov, 2016 ; H. Ma & Miller, 2021 ; Wu et al., 2015 ), academice ( Grayson, 2008 ; Ibragimova & Tarasova, 2018 ; Perry, 2016 ), psihologice ( Wu și colab., 2015 ) și provocări economice ( Robertson și colab., 2010 ; Shah și colab., 2019 ; Vickers și Bekhradnia, 2007 ; Witherell și Clayton, 2014 ).

Studenții internaționali se confruntă cu provocări aproape în fiecare moment în timpul tranziției de la țara lor de origine la destinație și după absolvire ( Khanal & Gaulee, 2019 ) si pentru mulți, viața de student înseamnă o schimbare majoră de mediu și de rutină, iar adaptarea poate fi dificilă.

Ce strategii se pot aplica pentru a depăși provocările de sănătate mintală?

– Terapia Neurofeedback pentru a monitoriza și ajusta activitatea cerebrală în vederea reducerii stresului, anxietății și depresiei.

– Psihoterapie individuală pentru suport psihologic și consiliere, precum și resurse pentru gestionarea stresului.

– Crearea unor sisteme de asistență prin solicitarea ajutorului de la prieteni, familie sau alte resurse din campus.

– Managementul timpului și îngrijirea de sine, ce permit studenților să atingă un echilibru bun între viața lor personală și cea academică.

Add Comment