Termenul de ”junk food” se referă la mâncarea rapidă, care este ușor de preparat și consumat. Acestea au o valoare nutritivă scăzută și au doar grăsimi nesănătoase, ceea ce cauzează efecte negative asupra sănătății consumatorului.
De ce este atât de populară această mâncare?
- Factorul timp: Oamenii preferă să mănânce în timp ce se uită la televizor, economisesc timp și atunci când se grăbesc să mănânce pizza și burgeri acestea sunt servite la ușa lor, calde și gata de consum.
- Factorul gust: Dacă constrângerea de timp este un motiv care împinge oamenii la consumul de junk food, gustul bun, de asemenea, într-o anumită măsură influențează să opteze pentru junk food.
- Publicitatea: Publicitatea junk food are un rol major în acest sens. Există, de asemenea îngrijorare cu privire la direcționarea marketingului către copii deoarece copiii sunt o țintă ușoară și potențială pentru alimentele de tip junk food.
- Costul: Costul mai mic este de asemenea un mare motiv al popularității junk food. Este accesibil tuturor categoriilor de populație datorită prețului său atractiv.
Efectele nocive ale junk food-ului:
- Obezitatea: Obezitatea este o tulburare multi-factorială a echilibrului energetic în în care aportul caloric este mai mare decât energia produsă.
- Diabetul zaharat: Este o tulburare metabolică cronică caracterizată prin hiperglicemie, glicozurie, hiperlipemie, balanță negativă balanță azotată și uneori cetonemie.
- Hipertensiunea arterială: Apare din cauza consumului regulat de junk food. Mâncarea de tip junk food conține o cantitate de sare care crește tensiunea arterială care poate provoca hipertensiune arterială.
- Boli cardiace: Dieta junk food este o cauză majoră a bolilor de inimă, infarctul miocardic și insuficiența cardiacă severă se datorează formării plăcilor în artere.
- Bolile renale: Mâncarea de tip junk food este bogată în sare, zahăr și grăsimi, astfel că poate provoca poliuria, insuficiența renală și hiperuricemia.
- Tulburări neurologice: Tulburări mentale și anume somnolență, lene, dislexie, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), pierderea echilibru și lipsa de concentrare apar din cauza consumului excesiv de junk food.
- Erupții cutanate: Este o hipersensibilitate care apare din cauza utilizării junk food.
- Cancer: Persoanele obeze au un risc crescut de cancer de colon, sân, prostată, vezică biliară, ovar, cancer de piele și uterin cancer.
- Hipoxia: Apare din cauza acumulării de grăsime în artere prin urmare, lipsa aportului de oxigen în organism determină hipoxia.
- Probleme comportamentale: Consumul de junk în copilăria timpurie poate avea ca rezultate probleme asociate comportamentului cum ar fi hiperactivitatea, agresivitate etc.
Cum să evitați mâncarea junk food?
- Copiii au o afinitate pentru mancarea nesanatoasa asadar, nu ii lăsați si nici incurajati să se obișnuiască cu junk food. Explicați-le să evite aceste alimente disponibile la cantina școlii.
- Eliminarea tentației pentru junk food este o modalitate de a o evita. Păstrarea alimentelor bune în apropiere și servirea meselor la timp, pot ajuta în această direcție. Controlul tentației pentru junk food este mult mai ușor decât controlul alcoolismului.
- Controlarea copiilor de la consumul de junk food în școli este un alt pas care ajută pe termen lung. Cadrele didactice împreună cu părinții au responsabilitatea de a educa copiii cu privire la alimentația nesănătoasă, în special în școli.
Sursa: Abonmai, K., Rachna, S. K. D., & Bhardwaj, S. (2022). Junk food and its impact on Health.
Add Comment