Îmbunătățirea stării de sănătate la persoanele cu schizofrenie, prin Neurofeedback

Schizofrenia este o tulburare mintală cronică complexă, caracterizată printr-o serie de simptome, inclusiv iluzii, halucinații, vorbire sau comportament dezorganizat și abilități cognitive afectate. Debutul precoce al bolii, împreună cu evoluția sa cronică, o fac o tulburare dificilă și chiar invalidantă pentru mulți pacienți și familiile acestora.

Astfel, în clasificările DSM-5, schizofrenia este diagnosticată pe baza persistenței a două sau mai multe dintre următoarele simptome, fiecare manifestând prezența pe o durată de cel puțin o lună:

  • iluzii,
  • halucinații,
  • vorbire dezorganizată,
  • comportament extrem de dezorganizat sau catatonic și simptome negative.

În ciuda a mai bine de un secol de cercetări, cauza precisă a schizofreniei continuă să fie un mister pentru cercetători. Cu toate acestea, literatura de specialitate spune faptul că diferitele fenotipuri ale bolii provin din mai mulți factori, inclusiv susceptibilitatea genetică și influențele mediului.

Tratamentul obișnuit pentru schizofrenie este medicamentația însă aceasta tratează doar simptomele, au efecte secundare când sunt folosite pe termen lung și nu sunt mereu eficiente. De asemenea, deoarece este dificil să se studieze ce tipuri antipsihotic sunt mai eficiente și cu efecte secundare minime, medicamentația este generală, pentru toată lumea, neindividualizată. Astfel, unul dintre tratamentele care pot fi personalizate și care dau rezultate este neurofeedback-ul.

Neurofeedback-ul reprezintă o metodă non-invazivă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale prin citirea în timp real al activității cerebrale.

Surmeli, Ertem, Eralp și Kos, au studiat, în anul 2012, efectul antrenamentului neurofeedback asupra 51 de pacienți cu schizofrenie. Toți participanții foloseau medicamente înainte de începerea procedurilor de neurofeedback. Media numărului de sesiuni a fost de 58,5 realizate între minim 24 și 91 de zile.

În urma parcurgerii sesiunilor de neurofeedback, autorii au raportat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește simptomele negative, simptomele pozitive cât și îmbunătățiri globale ( îmbunătățiri mai semnificative, comparat cu cele din urma medicamentelor). Dintre participanții la studiu, 24 nu au mai avut nevoie de medicamentație iar calitatea vieții lor a crescut; în timp ce, dintre cei 27, unii au reînceput medicația sau alții nu, dar nu au raportat nicio modificare în calitatea vieții.

În concluzie, una dintre posibilele tratamente pentru schizofrenie este neurofeedback-ul în sensul în poate îmbunătăți calitatea vieții, reduce simptomatologia tulburării ori poate reduce efectele adverse cauzate de medicamente.

Add Comment