Gaslighting- manipularea psihologică

Gaslighting este o formă de manipulare psihologică în care abuzatorul încearcă să facă pe cineva să se îndoiască de sine, de propria percepție și să creeze confuzie în mintea victimei. De obicei, abuzatorul caută să câștige putere și control asupra celeilalte persoane, distorsionând realitatea și forțându-l să-și pună la îndoială propria judecată și intuiție.

Termenul „gaslighting” provine din piesa din 1938 Angel Street, pe care Alfred Hitchock a adaptat-o ​​mai târziu în filmul Gaslight, în care un soț manipulează realitatea pentru a-și face soția să creadă că își pierde mințile, punându-și la îndoială propriile amintiri și percepții.

Gaslighting are loc de obicei în relații abuzive și este strâns asociată și cu alte tipuri de abuz emoțional și fizic. În timp ce acest abuz psihologic este mai frecvent în relațiile romantice, poate apărea și în relațiile de familie sau la locul de muncă.

A ți se spune constant că greșești, că ești confuz, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății mintale. Odată ce pun la îndoială propria lor realitate și convingerile, victimele gaslighting se simt adesea izolate și neputincioase.

Simptomele gaslighting includ:

  • îndoiala de sine
  • dezorientare
  • izolare
  • confuzie la școală, la locul de muncă sau în situații sociale

Persoanele care se confruntă cu gaslighting au un risc ridicat de anxietate, depresie și gânduri suicidare.

Gaslighting-ul este o formă de abuz psihologic, iar recunoașterea și abordarea sa sunt esențiale pentru recuperarea și restabilirea sănătății mintale a victimelor.

Neurofeedback-ul poate ajuta persoanele care au fost manipulate și lipsite de control, să-și recapete stima de sine și încrederea, diminuând depresia și/sau stresul posttraumatic rezultate din această experiență dureroasă.

Sursă:

New Porte Institute- Young Adult Mental Health & Substance Abuse Treatment Centers, 2021

Add Comment