Fotobiomodularea și epilepsia: lumină în calea reducerii crizelor

  • Ce este fotobiomodularea?

Fotobiomodularea (PBM) este o terapie neuroprotectoare și are efecte de creștere asupra funcțiilor neurocognitive umane. PBM transcraniană cu lumină infraroșie modulează funcțiile neuronale într-un mod non-termic, care poate avea efecte terapeutice asupra diferitelor tulburări neurologice. Mecanismul de acțiune al PBM implică în principal un efect biochimic fotonic asupra respirației mitocondriale și a stresului oxidativ. Principalul acceptor al fotonilor roșii spre infraroșii apropiați din interiorul celulelor este enzima mitocondrială citocromo c oxidază (CCO, denumită și complexul IV al EC), care este considerată o moleculă fundamentală pentru acțiunea PBM.

  • Ce este epilepsia?

Epilepsia este o tulburare cerebrală caracterizată printr-o predispoziție persistentă de a genera crize epileptice și prin consecințe neurologice, cognitive și psihosociale, pe lângă antinocicepția postictală și comorbiditățile psihiatrice. Este a patra cea mai frecventă afecțiune neurologică din lume. Se estimează că 70 de milioane de persoane suferă de un anumit tip de sindrom epileptic.

  • Poate fotobiomodularea trata epilepsia?

PBM transcraniană poate trata disfuncția mitocondrială în epilepsie prin creșterea citocrom c oxidază, care este enzima terminală în respirația mitocondrială. Acest mecanism mitocondrial de acțiune al PBM ar putea fi benefic pentru epilepsie, deoarece PBM transcraniană este neuroprotectoare și îmbunătățește funcțiile neurocognitive umane afectate de epilepsie. Această nouă intervenție fascinantă este sigură și neinvazivă și ar trebui să fie testată în continuare pentru a confirma dacă creșterea respirației mitocondriale neuronale este o strategie neuroterapeutică pentru epilepsie.

  • Limite

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mult mai multe dovezi ale efectelor PBM asupra creierului epileptic. Atunci când aceste dovezi vor fi disponibile, atunci PBM va putea fi transpus în clinică, dar dovezile sunt prea limitate în acest moment.

Add Comment