Hemoencefalografia (HEG) este o tehnică de neurofeedback în domeniul neuroterapiei. La finalizarea procesului, participanții cresc fluxul sanguin cerebral către o anumită regiune a creierului, crescând în consecință activitatea creierului și performanța la sarcinile care implică regiunea sa specifică.
Dezvoltată de Dr. Hershel Toomim, hemoencefalografia în infraroșu apropiat măsoară modificările nivelului local de oxigenare al sângelui. Similar cu imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, care utilizează modificări ale proprietăților magnetice ale sângelui rezultat din oxigenare pentru a forma o imagine a activității creierului, NIR utilizează modificările translucenței sângelui rezultate din oxigenare pentru a genera un semnal care poate fi manipulat în mod conștient în sesiunile de neurofeedback. Nutrientul cheie monitorizat de NIR este oxigenul.
După decenii de muncă cu diverse mecanisme de biofeedback, Toomim a dat din greșeală controlul conștient al fluxului sanguin cerebral în 1994. A dezvoltat un dispozitiv specific acestei măsuri pe care l-a numit sistem de Hemencephalography Spectrophotometry Near Infrared, inventând termenul de „hemoencefalografie”, în 1997. De atunci, tehnica a fost aplicată la numeroase tulburări ale funcției lobului frontal și prefrontal. Sherrill, R. (2004)
Cele mai multe cercetări în HEG s-au concentrat pe tulburările cortexului prefrontal (PFC), regiunea corticală direct din spatele frunții care controlează funcțiile executive de nivel înalt, cum ar fi planificarea, judecata, reglarea emoțională, inhibiția, organizarea și determinarea cauzei și efectului. Cortexul prefrontal este considerat esențial pentru toate comportamentele direcționate către obiective și mediate social.
Cercetările cu HEG s-au concentrat aproape exclusiv pe atenuarea durerilor de cap tensionate și a migrenelor. Un studiu de patru ani pe 100 de suferinzi de migrenă cronică a constatat că, după doar șase sesiuni de antrenament de 15 minute, 90% dintre pacienți au raportat îmbunătățiri semnificative cu migrenele lor.
Toți cei care suferă de TSA prezintă deficiențe de înțelegere și performanță a abilităților sociale și comunicative, impulsivitate, dificultăți de atenție și un anumit mod de comportament obsesiv. Conform rapoartelor părinților, cei care au efectuat terapia HEG au înregistrat o scădere de peste 50% a simptomelor. Aceste rapoarte au fost susținute de scăderea variabilității EEG și de îmbunătățiri ale măsurilor de funcționare neurobiologică și neuropsihologică.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) a fost, de asemenea, un punct central al cercetării HEG. Într-un studiu de caz, un adolescent cu ADHD a prezentat citiri QEEG extrem de anormale și scoruri de atenție la testele neuropsihologice. După doar zece sesiuni de antrenament HEG bisăptămânale, el a făcut o citire QEEG complet normală și a îmbunătățit semnificativ scorurile la măsurile atenționale.
HEG poate îmbunătăți în mod conștient oxigenarea cerebrală regională în anumite zone ale creierului și are ca rezultat creșterea performanței la sarcini cognitive. Toomim și colab. a descoperit că, după doar zece sesiuni de 30 de minute de antrenament pentru exerciții cerebrale HEG, participanții cu diferite tulburări neurologice au arătat creșteri ale atenției și scăderi ale impulsivității până la niveluri normale.
În plus, HEG s-a dovedit benefic și în atenuarea depresiei, a stresului și a anxietății cronice. Există, de asemenea, munca făcută de Dr. Luis Gaviria la Spitalul Las Americas, unde pacienților de pe secția de neurochirurgie li s-au dat ședințe de HEG de 20 de minute, ca parte a procesului lor de reabilitare. Acești pacienți au prezentat îmbunătățiri în reconectarea cu cei dragi, în comparație cu omologii lor de control.
Surse:
Mize, W. (2004). Hemoencephalography-a new therapy for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): case report. Journal of Neurotherapy.
Sherrill, R. (2004). Effects of hemoencephalographic (HEG) training at three prefrontal locations upon EEG ratios at Cz. Journal of Neurotherapy.
Toomim, H., Mize, W., Kwong, P.C., Toomim, M., Marsh, R., Kozlowski, G.P., Kimball, M. & Rémond, A.. (2004). Intentional increase of cerebral blood oxygenation using hemoencephalography (HEG): an efficient brain exercise therapy. Journal of Neurotherapy.
Add Comment