Tulburările de personalitate sunt afecțiuni psihiatrice și numeroase studii au examinat antrenamentul cu neurofeedback ca un tratament alternativ potențial pentru a îmbunătăți simptomele cognitive și clinice la pacienții cu astfel de tulburări.
Tulburările de personalitate sunt afecțiuni psihiatrice cu suferință mintală severă și deficite funcționale Prevalența tulburărilor de personalitate la nivel mondial este de aproximativ 7,8%.
Psihoterapia și farmacologia servesc în prezent ca tratamente standard pentru acești pacienți. Cu toate acestea, trăsăturile de personalitate ale acestor pacienți împiedică adesea eficacitatea adecvată a acestor tratamente. Pacienții cu tulburări de personalitate adesea nu aderă în mod adecvat la medicamentele lor.
Deși psihoterapia este o abordare bună pentru a-i ajuta pe pacienți să dezvolte abilități interpersonale și sociale, stabilirea și menținerea unei relații adecvate pacient-terapeut pentru pacienții cu tulburări de personalitate ridică provocări semnificative datorită emoțiilor instabile, a furiei, impulsivității și a abilităților interpersonale slabe . Prin urmare, găsirea unui tratament optim pentru atenuarea simptomelor tulburărilor de personalitate a rămas un subiect de cercetare în psihiatrie și psihologie.
In studiile realizate s-au folosit protocoale de neurofeedback EEG aplicandu-se mai multe sesiuni de antrenament și s-au raportat îmbunătățiri ale funcțiilor neuropsihologice și comportamentale ale pacienților după tratament.
Literatura de neuropsihiatrie dezvăluie că tulburările de personalitate au fost legate de disfuncții în regiunile creierului, inclusiv cortexul frontal, amigdala și cortexul cingulat anterior, care sunt asociate cu simptome clinice, cum ar fi instabilitatea afectivă, dereglarea emoțiilor, impulsivitate și suferința interpersonală severă. Cercetările anterioare au arătat că persoanele ce dovedesc agresivitate impulsivă prezintă tulburări în circuitele neuronale care modulează emoțiile. Cortexul prefrontal joacă un rol important în reglarea emoțiilor și menținerea sănătății mintale generale iar conexiunea neuronală dintre cortexul prefrontal și amigdală este principala cale neuronală pentru reglarea emoțiilor .
Prin urmare, această anomalie a fost ținta terapiilor în timp real bazate pe neurofeedback ca tratamente alternative și adjuvante pentru tulburările de personalitate.
Neurofeedback-ul este o metodă terapeutică care oferă subiecților feedback-uri vizuale sau auditive în timp real cu privire la funcția lor de autoreglare neuronală . Feedback-urile provin de obicei din regiunile creierului care se presupune că sunt substraturile neuronale ale patologiilor sau comportamentelor specifice.
Sursa:
Effectiveness of Neurofeedback Training for Patients with Personality Disorders: A Systematic Review
Liudmila Babaskina , Natalia Afanasyeva ,Marta Semyonkina , Olivia Myasnyankina și Natalia Sushko Iran J Psihiatrie. 2023
Add Comment