Șahul este un joc grozav atât pentru adulți cât și pentru copii, având avantajul de a oferi precizie și concentrare. Numeroase studii arată că acei copii care îl învață la o vârstă fragedă, obțin rezultate mai bune la școală, mai târziu în viață, si acesta poate contribui la aceste succese.
Jocul de șah oferă o oportunitate excelentă pentru studiul proceselor cognitive precum memoria, percepția, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor.
Mai mult decât atât, o meta-analiză recentă a arătat că jucătorii de șah au depășit pe cei care nu jucau șah în abilitățile legate de inteligență, iar cercetătorii s-au concentrat pe investigarea sarcinii mentale sau a modelelor de activare în timpul partidelor de șah, cum ar fi rezolvarea problemelor de șah, activarea zonelor frontale, temporale, parietale și occipital. În plus, cercetătorii au studiat impactul sarcinii cognitive în modulația autonomă sau semnalul electroencefalografic (EEG).
Banda alfa (8–12 Hz) a scăzut în timpul sarcinilor aritmetice și a crescut în timpul gândirii creative în zonele corticale prefrontale și parietale. De asemenea, studiile au descoperit că activitatea parietală dreaptă alfa și beta (13–30 Hz) a scăzut în raport invers cu dificultatea sarcinii.
Există multe motive pentru a-i învăța pe copii să joace șah pentru:
– dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor
– îmbunătățirea concentrării și memoriei
– răbdare
– sentimentul de realizare, pe măsură ce jucătorul obține rezultate bune
– îmbunătățirea performanței școlare
– sporirea încrederii și stimei de sine și creerea unui spirit sportiv bun
Dacă te-ai gândit de ce mutarea ta la șah nu a fost bună sau de ce a funcționat cea a adversarului, atunci problema este legată de neînțelegerea strategică sau amestecul de idei tactice într-o secvență greșită.
Nu tactica a fost greșită ci gândirea ta!
Atenția este procesul care asigură orientarea activă a corpului către selecția mesajului, recepția anticipativă și ajustarea executorie, precum și focalizarea intermitentă.
Intervenția cu Neurofeedback, care își propune să fie un instrument fezabil pentru intervenții terapeutice și îmbunătățire cognitivă, este o terapie ce ajută și în performanțe sportive sau școlare.
Cum vă putem ajuta prin Neurofeedback?
Terapia prin neurofeedback, îmbunătățește:
– în plan cognitiv: memoria, atenția și performanța generală
– în plan emoțional: reduce anxietatea și gândurile negative
– în plan fizic: îmbunătățirea calității somnului
Surse Juan Pedro Fuentes-García, Santos Villafaina, Daniel Collado-Mateo, Ricardo Cano-Plasencia, Narcis Gusi
Add Comment