Efectul Google și cum îți schimbă modul de funcționare a creierului

Efectul  Google este un fenomen psihologic care reprezintă tendința oamenilor de a uita informațiile pe care le pot găsi online, în special prin utilizarea motoarelor de căutare precum Google. 

Știi pe de rost numărul de telefon al partenerului sau al copilului tău? Dacă răspunsul este nu, este doar fenomenul cunoscut sub numele de „ efectul Google” sau amnezia digitală .

Potrivit Kaspersky Lab, o companie lider în domeniul securității cibernetice, 90% dintre utilizatorii de dispozitive tehnologice suferă de amnezie digitală: peste 70% nu știu numărul de telefon al copiilor lor pe de rost și 49% pe cel al partenerului lor. Deci există agenda telefonică a smartphone-ului și doar un clic pentru a găsi ceea ce aveți nevoie.

„Efectul Google” funcționează astfel: dacă avem posibilitatea de a obține informații complexe cu câteva clicuri simple, creierul nostru va avea tendința de a uita informația, deoarece este ușor accesibilă datorită web-ului.

Memorarea necesită efort mental, dacă nu suntem motivați sau știm că nu este necesar deoarece informațiile vor fi ușor accesibile sau recuperabile, nu ne vom aminti.

Ar trebui să ne facem griji?

Potrivit studiilor de la Universitatea din Birmingham, internetul a schimbat pur și simplu modul în care gestionăm și stocăm informațiile. Pe scurt, efectul Google nu ne face mai putin inteligenti ci este pur și simplu o adaptare la schimbările din realitatea noastră din ce în ce mai digitală și interconectată.

Memorăm mult mai puțin decât în ​​trecut, dar ne amintim destul de bine unde se găsesc informațiile.

Acest efect pare să se extindă și asupra imaginilor. 

Practic, cei care doar s-au uitat în timp ce vizitau un muzeu au avut amintiri mai clare și mai detaliate decât cei care au făcut fotografii. Cu siguranță un element interesant în epoca selfie-urilor!

Bazarea pe motoare sau dispozitive de căutare poate fi considerată o formă de memorie tranzacțională (Sparrow et al., 2011): membrii dezvoltă o cunoaștere a ceea ce știu alții (metacogniție) și pe baza acesteia fiecare individ este conștient de ce informații sunt disponibile în grup. și de la care membru le poate prelua.  

Acum, cu web-ul, putem vorbi despre memoria digitală, în care sistemul cuprinde toate cunoștințele partajate online. Includerea internetului și a dispozitivelor, ca întotdeauna disponibile, sistemele de memorie externă doar modifică și extinde resursele și modurile de memorie.

Add Comment