
Ce este Neurofeedback-ul?
Neurofeedback se referă la o formă de condiționare operantă a creierului, în care activitatea cerebrală dezirabilă este recompensată, iar activitatea cerebrală nedorită este inhibată. Echipa de cercetare a studiului și-a propus să examineze eficacitatea terapiei de neurofeedback asupra electroencefalogramei (EEG) pentru ritmul cardiac, electrocardiograma (ECG) și galvanizarea pielii (GSR) la o populație masculină tânără și sănătoasă.
Participanți
Patruzeci de subiecți tineri sănătoși de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au participat la acest studiu. Terapia neurofeedback a fost făcută cu electrozi bipolari plasați pe regiunile T3 și T4 (regiunile temporale 3 și 4) și cu electrodul de referință plasat pe Fp1 (prefrontal 1). Electroencefalograma (EEG), electrocardiograma (ECG) și rezistența galvanică a pielii (GSR) au fost evaluate în timpul aplicării de neurofeedback pentru a regla activitatea undelor cerebrale timp de patruzeci de minute pe parcursul sesiunii.
Rezultatele studiului
Ca rezultat s-a constatat că rezistența galvanică a pielii a crescut, iar ritmul cardiac a scăzut după aplicarea terapiei neurofeedback.
Aceste rezultate sugerează, de asemenea, că terapia de neurofeedback crește activitatea beta în EEG; ceea ce determină creșterea atenției. Deoarece neurofeedback-ul este o metodă noninvazivă, poate fi utilizată pentru a facilita învățarea și instruirea, dar și pentru o gamă largă de probleme neurologice și psihiatrice.
Altan, S., Berberoglu, B., Canan, S., & Dane, Ş. (2016). Effects of neurofeedback therapy in healthy young subjects. Clinical and Investigative Medicine, 39(6), S27-S30.
Add Comment