Prezentare generală a meta-analizei
Alcoolul este o cauză care contribuie la agresiune iar efectul său asupra agresiunii variază în funcție de factorii de instigare și inhibare individuali și situaționali. O „meta-meta-analiză” recentă a 32 de studii meta-analitice care au analizat studii experimentale, caz-control, transversale și longitudinale a arătat că efectul alcoolului asupra agresiunii a fost mediu.Factorii instigatori produc în mod normativ un impuls de a se comporta agresiv (de exemplu, provocarea). Oamenii sunt expuși la influențe instigatoare în fiecare zi, dar puțini conduc de fapt la agresiune. Alcoolul nu impulsionează unilateral acte de agresiune prin manipulare farmacologică directă; mai degrabă, intoxicația cu alcool produce schimbări neuropsihologice cheie care modifică funcționarea executivă și împiedică capacitățile de autoreglare în moduri care înclină balanța spre un răspuns agresiv.
O constatare cheie a fost diferența în nivelurile de agresiune între comparațiile alcool versus placebo și alcool versus control. Comparația alcool versus placebo a avut o dimensiune mai mare a efectului, care se aliniază cu o teorie bazată pe condiționarea pavloviană.
În mod interesant, studiile care utilizează un antiplacebo (în care participanții primesc alcool, dar sunt făcuți să creadă că nu primesc), nu au arătat creșteri semnificative ale agresivității în comparație cu controalele. Acest lucru sugerează că așteptările psihologice legate de consumul de alcool ar putea juca un rol crucial în modul în care alcoolul influențează agresivitatea.
Concluzii
În general, se sugerează că este necesară combinarea efectelor farmacologice și psihologice ale alcoolului pentru a crește semnificativ comportamentul agresiv. Această analiză cuprinzătoare oferă perspective și direcții valoroase pentru cercetările viitoare în înțelegerea relației complexe dintre alcool și agresiune.
Revizuirea arată în mod concludent că alcoolul facilitează într-adevăr comportamentul agresiv, efectele sale asupra agresivității fiind comparabile cu cele ale altor variabile de influență. Remarcabil, alcoolul pare să afecteze comportamentul agresiv la fel de mult sau chiar mai mult decât afectează alte comportamente sociale și non-sociale.
Neurofeedback-ul oferă o modalitate nouă de a ajuta oamenii să recâștige controlul asupra răspunsurilor creierului lor, fiind o soluție eficientă împotriva dorinței persistente care însoțește adesea dependența de alcool.Prin Neurofeedback, persoana ajunge să cunoască cum funcționează creierul său și cum poate redefini tiparele cerebrale.
Bushman, B. J., & Cooper, H. M. (1990). Effects of alcohol on human aggression: An intergrative research review. Psychological bulletin, 107(3), 341.
Add Comment