„Și durerea are hotarele ei.”
Thomas Mann
Durerea acută este modalitatea prin care corpul avertizeaza ca in organism s-a produs un dezechilibru.
Durerile cronice
- Pot persista săptămâni, luni sau ani după recuperare, iar unele persoane prezintă dureri cronice fără nici un traumatism sau boală care să le declanșeze.
- Pot apare oriunde în corp și pot fi foarte intense, medii sau ușoare, influențând starea de dispoziție și abilitatea de a funcționa normal.
- Pot fi și consecinta unor leziuni reale, care s-au vindecat, cum ar fi luxatii sau infecții grave, sau poate exista o cauza in curs de desfășurare, ca de exemplu artrita sau cancerul.
Exista persoane care pot experimenta, dureri cronice, fără nici un dezechilibru sau boală în curs de desfășurare. Experiența durerii implică căi neuronale multiple și interactive care influențează semnalele acesteia la mai multe niveluri simultan: organele senzoriale, măduva spinării și creierul atât la nivel cortical, cât și subcortical.
Cu expunerea repetată la anumiți stimuli, o persoană devine mai sensibilă și răspunde cu o durere mai mare și de lungă durată. Aceste modificări ale creierului, la rândul lor, afectează sistemul endocrin și imunitar al organismului. Prin aceste căi multiple și care interacționează, durerea se amplifica, declanșand mai multe rețele neuronale și devinind autonomă și rezistentă la tratament.
Tulburările și durerile
Din cauza durerilor, se pot altera starea de spirit, somnul, energia, libidoul, memoria / concentrarea, comportamentul și toleranța la stres.
Dovezile arată că experiența durerii este legată de EEG, sau unda cerebrală.
Senzația de durere mai intensă a fost asociată cu o scădere a activității alfa și o creștere a activității beta.
Ameliorare prin Neurofeedback
- Scăderi ale activității beta și creșteri ale activității alfa.
- Recompensarea activității SMR și folosirea unei frecvențe speciale de activitate beta scăzută, și inhibarea activității theta.
Cercetarile in aplicarea neurofeedbackului pentru tratamentul durerii au inclus mai multe tipuri :
- dureri cronice
- dureri cronice de spate
- leziuni ale nervilor periferici
- dureri asociate cancerului
- fibromialgie
- nevralgie de trigemen
- migrene
În această practică, s-au tratat, de asemenea, dureri gastro-intestinale cronice și dureri testiculare cronice. Tratamentul s-a adaptat la situația unică a fiecărui client și la răspunsurile acestora.
Add Comment