Diabetul și Neurofeedbackul

Beneficiile Neurofeedback-ului pentru persoana diabetică, permit dobândirea unei stări mai bune și îmbunătățirea calității vieții.  
Diabetul, acest ucigaș tăcut, afectează treptat sănătatea, cauzând orbire, insuficiență renală, miopatii, infarct miocardic, accident vascular cerebral și uneori amputarea membrelor inferioare.

Observații

În diferite studii s-a observat că stresul, anxietatea și, în consecință, tensiunea musculară, afectează nivelul zahărului, deoarece există o creștere a cortizolului în sânge, ceea ce duce la o creștere a glucozei. 

Neurofeedback-ul este un factor pozitiv în scăderea dependenței de medicamente, detoxifierea este un co-factor care ajută la reconstrucția rețelelor neuronale afectate, recuperarea are un rezultat pozitiv pe termen lung, iar performanța maximă realizată a fost un beneficiu suplimentar.

Beneficii

Deși diabetul nu poate fi vindecat,  Neurofeedbackul este propus ca o completare a tratamentului și a controlului diabetului. Beneficiile sale pot ajuta la minimizarea riscului de sechele severe și daune deja menționate, precum și la un stil de viață mai sănătos.

Într-un studiu realizat, după 8 săptămâni de intervenție, greutatea corporală medie nu a fost schimbată semnificativ în rândul subiecților. Cu toate acestea, proporția medie totală de grăsimi, glucoza și concentrația de insulină au fost modificate semnificativ după ședințele de Neurofeedback.

Participanții au prezentat câteva îmbunătăți experimentate în ceea ce privește următoarele aspecte:

(a) îmbunătățiri în simptomele lor neplăcute,

(b) îmbunătățiri în gestionarea simptomelor bolii,

(c) scăderea fluctuațiilor nivelului de glucoză din sânge și dozele de insulină de zi cu zi,

(d) starea de calm general și senzație de persoană mai relaxată,

(e) posibilitatea de a vedea mai mult problemele lor familiale și financiare în mod clar,

(f) îmbunătățiri ale autoeficacității lor de senzație de mai energic și tolerant atunci când trebuie să facă față provocărilor în viață,

(g) să devină capabili să gândească mai rațional și mai optimist

(h) să se gândească că ar putea exista mai multe opțiuni în viitor decât ceea ce ei credeau anterior a fi la dispoziția lor.

Rezultate

Acestea oferă dovezi preliminare că neurofeedback-ul poate fi un tratament important și valoros atât pentru simptomele fizice, cât și pentru cele emoționale asociate diabetului zaharat de tip I.

Subiecții au raportat o îmbunătățire a percepției lor asupra calității vieții. În plus,s-a observat îmbunătățirea nivelului de glucoză, fluctuațiile și doze reduse de insulină.

Cercetările existente privind eficacitatea antrenamentului neurofeedback pentru o mare varietate de probleme fizice și emoționale ne conduc să ne întrebăm dacă ar putea fi utile pentru aspectele fizice sau emoționale asociate diabetului.

Effects of Food Intake Behavior by Neurofeedback Training in Subjects with Obesity.

Neurofeedback Treatment of Type I Diabetes Mellitus: Perceptions of Quality of Life and Stabilization of Insulin Treatment–Two Case Studies.

Add Comment