Dezvoltarea abilităților motorii și a forței mentale ale unui copil extinde lumea cunoașterii acestuia. În jurul vârstei de 2 ani, copiii sunt deja capabili să exploreze o gamă mai largă din mediul în care cresc, descoperind multe lucruri noi pe care să le atingă, să le manipuleze, să guste, să vadă, să audă și să se bucure. Perioada în care părinții sunt întrebați din 5 în 5 minute ’’de ce?’’ apare între 2 și 4 ani, motivele principale fiind curiozitatea și dorința de cunoaștere a copilului.
Copiii intră într-o fază mai complexă de înțelegere a limbajului, care este însoțită de întrebările: ’’de ce?’’, ’’cum?’’. Ei reușesc să înțeleagă mai bine relația cauză- efect, iar prin intermediul întrebărilor lumea din jurul lor capătă sens.
Fie ca îi spui copilului tău să facă ceva (să vină la masă, să se spele pe mâini etc.) sau pur și simplu porți o conversație cu el, copilul tău îți pune aceeași intrebare „Dar de ce?”. Această etapă din viața celui mic este un indice al faptului că este stimulat de ceea ce îl înconjoară. Dacă nu ar avea aceste mici curiozități, înseamnă că în familie nu s-a vorbit cu el, comunicarea din relația părinte-copil nu a fost deschisă.
Ce face părintele în această perioadă?
Potrivit unui studiu, există două tipuri de răspunsuri pe care părinții le folosesc: cele explicative și cele non-explicative. De exemplu, dacă copilul întreabă „De ce trebuie sa dorm?”, daca părintele îi răspunde „Pentru că trebuie” sau „Pentru că toată lumea doarme” (acestea fiind răspunsuri non-explicative), părintele nu va face decât să îl deruteze și mai mult.
În schimb, părintele îi poate oferi un răspuns lămuritor: „Dormim pentru că obosim și avem nevoie de energie pentru o nouă zi”. În acest caz, sunt șanse mai mari de înțelegere pentru copil. Așadar, părintele trebuie să încerce să nu evite răspunsul sau să ii ofere copilului o explicatie la întâmplare.
În această perioadă este foarte important ca părinții să facă următoarele:
- Să încurajeze copilul să pună cât mai multe întrebări și să ceară cât mai multe răspunsuri
- Să caute împreună cu copilul răspunsurile la întrebările adresate
- Să lase copilul să exploreze cât mai mult
- Să îi dozeze informațiile copilului, deoarece este posibil ca grădinița, respective școala să devină plictisitoare pentru ei.
Sursă:
http://www.livescience.com/5892-kids.html
Add Comment