Depresia postnatală este termenul folosit pentru depresia pe care o experimentează unele femei în primul an de la naștere.
Simptomele depresiei postnatale pot începe cu anxietate, agitație, tristețe, probleme legate de somn. Aceasta poate dura mai mult de trei luni, dacă nu este tratată.
Alte simptome ale depresiei postnatale includ:
- Pierderea poftei de mâncare
- Oboseală
- Plâns facil
- Scăderea concentrării
- Comportamentul obsesiv, manifestat prin temeri copleșitoare, de exemplu, moartea bebelușului
Totodată, pot apărea sentimente de inadecvare, atacuri de panică, senzația că ești respinsă de propriul copil.
Cele mai expuse riscului de a se confrunta cu depresie postnatală sunt:
- Femei cu boli psihice anterioare, în special cele cu depresie majoră
- Femei care au fost deprimate pe parcursul sarcinii
- Femei care nu au sprijin și întâmpină dificultăți financiare, nemulțumiri.
Când apar stările de tristețe, uneori, sprijinul membrilor familiei și al prietenilor este tot ceea ce este necesar. Alteori, atunci când depresia este diagnostică, este nevoie și de ajutor specializat. În acest caz, este recomandată psihoterapia și urmarea unui tratament medicamentos.
Dr. Corydon Hammond, profesor doctor și psiholog de la Facultatea de Medicină (Utah), descrie depresia din punct de vedere biologic:
„Zona frontală stângă a creierului este asociată cu emoții pozitive și motivație, dorința de a fi împreună cu ceilalți. În schimb, zona frontală dreaptă a creierului este asociată cu depresie, frică, dorința de retragere și evitare a altor persoane. Când activitatea undelor cerebrale din zona frontală stângă este lentă, zona devine mai inactivă, iar regiunea frontală dreaptă preia controlul. O astfel de persoană este predispusă la experimentarea emoțiilor de tristețe, anxietate și retragere”.
Tratament:
- Neurofeedback
- Terapie cognitiv-comportamentală
- Tehnici de autoajutorare
În timpul Neurofeedback-ului, vă vom antrena și stabiliza starea de spirit depresivă și alte simptome asociate. Majoritatea clienților simt diferența după 3-6 ședințe.
Antrenamentul cu neurofeedback pentru depresie este foarte promițător, deoarece nu numai că poate ameliora simptomele depresiei, ci poate modifica și predispoziția biologică de a deveni depresiv. Poate ajuta în inversarea asimetriei undelor cerebrale frontale care te predispun la depresie și te poate ajuta să-ți recapeți controlul asupra vieții tale. Antrenamentul necesită adesea aproximativ 20 până la 25 de ședințe.
Cu rezultate de succes, nu vei mai avea nevoie de medicamente.
Add Comment