Depresia catatonică este o formă de depresie în care persoana afectată nu reactioneaza la stimulii din mediu, nu vorbeste sau nu se poate mișca perioade lungi de timp. Catatonia este un sindrom psihomotor al mai multor tulburări psihice, inclusiv schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia clinică și se caracterizează în special printr-o poziție fixă a corpului.
În urmă cu ceva timp, catatonia a fost considerată o tulburare psihiatrică separată, dar nu mai este recunoscută ca tulburare psihiatrică de Asociația Americană de Psihiatrie (APA). APA consideră acum catatonia ca fiind un simptom al altor tulburări mintale. Există un subtip de schizofrenie numit „schizofrenie tonică”, care se caracterizează prin hipokinezie extremă sau, dimpotrivă, hiperkinezie.
Persoanele care suferă de catatonie pot sta în poziții rigide ore întregi ignorând total orice fel de stimuli externi.
Catatonia se caracterizează prin incapacitatea persoanei de a se mișca normal. Simptomele catatoniei includ:
- Imobilitatea
- Mutism
- Mișcări rapide
- Mișcări anormale
Simptomele depresiei catatonice:
- Gândire negativă dusă la extrem
- Stare de agitație
- Incapacitatea de a se mișca
- Dificultăți de vorbire
- Mișcări nefirești
- Imitarea altor persoane
- Refuzul de a mânca, de a bea sau vorbi (mutism)
- Rigiditatea bruscă a mușchilor
- Flexibilitate ceroasă
- Iritabilitate
- Sentimentul de inutilitate
- Sentimentul de vinovăție
- Oboseală
Cercetătorii cred că o cauză a depresiei este provocată de producția anormală de neurotransmițători. Neurotransmițătorii sunt mesagerii chimici din creier care permit comunicarea între celule. Depresia catatonică poate fi cauzată și de disfuncționalități ale dopaminei, glutamatului și acidului gamma-aminobutiric (sau GABA). Depresia catatonică este de obicei asociată cu alte tulburări neurologice, psihologice sau fizice.
Terapia Neurofeedback ajută creierul să funcționeze mai bine prin autoreglarea și remodelarea acestuia și are un succes dovedit în problematica depresiilor, ceea ce poate fi o opțiune viabilă de tratament pentru persoanele care suferă de o asemenea tulburare. Antrenarea creierului este un exercițiu eficient care ajută la consolidarea interconectării neuronale, cresterea controlului emotional, astfel încât multe simptomatologii pot fi reduse sau eliminate complet.
Sursă:
Daniels J. (2009). Catatonia: Clinical aspects and neurobiological correlates
Sienaert P, et al. (2014). A clinical review of the treatment of catatonia
Add Comment