Dependența de smartphone-uri a devenit larg răspândită la orice categorie de vârstă, din acest motiv, există un interes mai ridicat privind efectele adverse produse de utilizarea excesivă a acestora. Astfel, un studiu realizat în 2020 (Weon, H. W., Kim, G. Y., Kim, Y. J., Hwang, J. S., & Lee, H. Y.) a investigat în ce măsură diferă, în privința performanței cognitive, persoanele care utilizează excesiv smartphone-uri de cele care le utilizează moderat.
Performanța cognitivă joacă un rol foarte important în capacitatea de învățare și îndeplinire a sarcinilor. Atenția, memoria, percepția și raționamentul logic reprezintă diferite niveluri ale funcțiilor cognitive. Studiile au relevat mai multe aspecte biologice, comportamentale și de mediu contribuie la dezvoltarea sau deteriorarea abilităților cognitive. Unul dintre factorii de mediu este utilizarea excesivă a smartphone-urilor care afectează negativ capacitățile cognitive, sănătatea fizică și mintală (Shaffer, 1996). În ultimii ani, smartphone-urile au fost prezente în aproape toate domeniile vieții umane, cum ar fi rețelele sociale, educația, afacerile, divertismentul etc. Utilizarea excesivă a devenit o problemă care ne afectează viața de zi cu zi. Printre efectele cunoscute (Hou și colab., 2019; Thomée și colab., 2011; Van Deursen, 2015) se află:
- La nivel psihologic: anxietate, nerăbdare, retragere, schimbări de dispoziție și lipsa concentrării în sarcini, nervozitate
- La nivel fizic: oboseală, dureri la încheietura mâinilor, gât și articulații
Pentru a evalua efectele utilizării excesive, în studiul prezent, s-a utilizat qEEG-ul (brain mapping). Acesta este un instrument obiectiv de diagnostic care măsoară activitatea electrică a creierului, identificând tiparele undelor cerebrale și corelațiile comportamentale asociate. Astfel, utilizarea excesivă a smartphone-urilor a condus la:
- O performanță generală mai scăzută în sarcini
- Probleme de somn
- Stres
- Distractibilitate
Totodată, s-a observat o scădere a activității în lobul frontal și având în vedere că acesta este responsabil pentru diverse funcții cognitive precum atenția, memoria, planificarea și rezolvarea problemelor etc., schimbările în această regiune explică variațiile în performanța sarcinilor cognitive ale indivizilor.
În concluzie, este recomandată utilizarea moderată a smartphone-urilor, iar neurofeedback-ul este o metodă de recuperare care și-a dovedit eficacitatea pentru menținerea și îmbunătățirea performanțelor cognitive ale indivizilor
Add Comment