Cofeina: plăcere sau captivitate? Despărțirea de dependența zilnică.

Cum se obține și ce este cofeina?

Cofeina este un produs care se găsește în mod natural în frunzele și semințele multor plante. De asemenea, poate fi obținut în mod artificial și este adăugat uneori în alte alimente. Cofeina este un stimulent.

Care sunt senzațiile fiziologice resimțite?

Cei care consumă cofeină vor experimenta o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, precum și o dilatare a căilor respiratorii din plămâni. La doze mici sau moderate, persoanele vor simți o vigilență sporită, în timp ce dozele mai mari pot avea ca rezultat nervozitate și agitație. Unele simptome ale supradozajului pot include tremurături, greață, vărsături, simptome neregulate sau bătăi rapide ale inimii și confuzie. Deoarece cofeina este un stimulent, atunci când este combinată cu alte medicamente, aceasta poate crește efectul acestora.

În plus față de aceste simptome, cofeina afectează creierul. La doze moderate, aproximativ 200 de miligrame, care este egală cu aproximativ două cești de cafea, studiile electroencefalografice (EEG) indică agitație a creierului.

Dozele mai mari, de 500 de miligrame, cresc ritmul cardiac și respirația. Atunci când acești centri sunt activați vasele de sânge din creier sunt îngustate. Se poate dezvolta dependența de cofeină, iar atunci când utilizatorii încearcă să se oprească, aceștia suferă în general de oboseală și dureri de cap.

Copiii consumă cafea?

Copiii nu ar trebui să consume mai mult de 45 de miligrame, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași cantitate care se găsește într-o cană de suc sau un baton de ciocolată. Este necesar să se limiteze cantitatea de cofeină care este consumată de copii și din alte motive, în special din cauza cantitățile mari de zahăr din băuturile carbogazoase. Deoarece cofeina este un diuretic, aceasta poate contribui la deshidratare, ceea ce afectează învățarea.

Neurofeedback-ul se dovedește un instrument eficient în terapia dependențelor (de tutun, alcool, cafea, mancare, internet s.a.) prin stabilizarea și autoreglarea creierului.

Sursa: Giordano, Larissa. „Brain buzz: Effects of caffeine, nicotine, alcohol and drugs on learning.” (2013).

Add Comment