Sindromul de plictiseala la locul de muncă „Boreout” a apărut pentru prima dată în 2007 si poate fi definit ca un stres pe termen lung al angajatului, elementele de bază fiind lipsa obiectului muncii, dezinteresul și plictiseala, toate strâns legate de strategiile comportamentale, pe care acesta începe să le dezvolte.
Este o tulburare psihologica care provoacă boli fizice, cauzate în principal de subîncărcarea psihică la locul de muncă din cauza lipsei unui volum de muncă adecvat cantitativ sau calitativ.
În timp ce burnout-ul este legat de multe ore de muncă, echilibru deficitar între viața profesională și viața personală, suprasolicitare, sindromul boreout are loc atunci când suntem plictisiți de munca noastră, până la punctul în care simțim că meseria noastră pare fără rost, sarcinile noastre lipsite de valoare.
Studiile au arătat că acest sindrom poate provoca depresie, anxietate, stres, insomnie. Plictiseala este o stare emoțională caracterizată prin sentimentul substimulat, concentrare deficitară, dar lipsit de dorinţă, sau, pe scurt, plictiseala există atunci când suntem inactivi mental. În timp ce există diferențe individuale în ceea ce privește cât de predispuși la plictiseală suntem, toată lumea a simțit acest lucru la un moment dat la locul de muncă.
Această plictiseală contează, deoarece un sondaj facut de Korn Ferry susține că plictiseala este motivul principal pentru care oamenii își părăsesc locurile de muncă.
De ce? Fie ca suntem cu nervii întinși la maximum si avem sarcini fără sfârșit și deseori fără sens, luptându-ne cu șefi mult prea depășiți de situații și exigenți, fie nu avem de lucru și ne învârtim plictisiți în scaunul de birou gândindu-ne cât suntem de lipsiți de provocări profesionale reale.Trebuie să înțelegem însă că noul fenomen „Boreout” nu este dovada faptului că oamenii nu au efectiv ce să muncească, ci este ilustrarea dezarmantă a faptului că munca nu este adaptată capacităților lor. Dacă epuizarea este caracterizată de supra-stimulare, plictiseala de astăzi este caracterizată de sub-stimulare.Boreout este, de asemenea, un declanșator pentru boli fizice, cum ar fi anumite tipuri de epilepsie cauzate de stres sau epuizare, tulburări severe de somn, tremur ale mâinilor și vocii, zona zoster și ulcere.
Sursa: https://www.researchgate.net/profile/Fahri-Oezsungur
Add Comment