Cum te ajută Neurofeeback-ul în auto reglarea emoțională?

Teoria auto-reglării, inițial postulată de Baumeister și colaboratorii săi, presupune că oamenii au un sistem de auto reglare conștientă prin care aceștia reduc intensitatea și puterea stimulilor care-i pot afecta în sens nedorit și astfel reușesc să-și atingă obiectivele.

Capacitatea de autocontrol este una dintre cele mai importante adaptări ale oamenilor la societate; cu ajutorul acesteia, indivizii reușesc să-și inhibe comportamentele anti-sociale dar și să reziste tentațiilor. Adaptarea la cerințele societății presupune reglarea răspunsurilor comportamentale și emoționale însă nivelul de reglare diferă de la o persoană la alta.

Mulţi părinţi sunt îngrijoraţi în privinţa impulsivităţii copilului, a lipsei de autoreglare, mai ales când copilul este destul de mare încât să fie conştient de acţiunile sale şi de consecinţele lor.

De multe ori copiilor le lipsesc abilităţile de gestionare a impulsurilor, de autoreglare, abilităţi cheie în dobândirea şi creşterea nivelul de inteligenţă emoţională.

Avantajele auto – reglării emoţionale:

  • Dezvoltarea de relaţii (de prietenie, dar nu numai) mai strânse;
  • Creşte nivelul atenţiei;
  • Fac faţă mai bine stresului uzual şi dezamăgirilor;
  • Creşte empatia;
  • Este un predictor al realizărilor academice mai puternic decât nivelul IQ-ului;
  • Îmbunătăţeşte considerabil sănătatea şi stabilitatea financiară în anii maturităţii;
  • Dezvoltă rezilienţa astfel încât copilul să-şi poată reveni în urma obstacolelor şi provocărilor vieţii.

Printre metodele de îmbunătățire al autocontrolul se enumeră și Neurofeedback-ul.

Astfel, autorii Antle și colaboratorii lui au efectuat un studiu în anul 2015 ce vizează efectul Neurofeedback-ului asupra autocontrolului. Acești au aplicat sesiuni de neurofeedback sub formă de joc la 21 de fete, cu vârsta cuprinsă intre 5 și 11 ani, timp de șase săptămâni. Design-ul jocurilor a fost unul familiar cu situațiile cu care se întâlnesc copiii. După urmărirea tratamentului de neurofeedback timp de șase săptămâni, copiii au înregistrat scoruri mai ridicate la testele de autocontrol.

Astfel, terapia cu Neurofeedback se arată a fi o metodă sigură, non-invazivă și ideală pentru dificultățile de auto-reglare ale copiilor.

Add Comment