Cum se manifestă sentimentele de vinovăție și rușine în creierul tău?

Vinovăția și rușinea sunt printre cele mai dureroase emoții umane.

Vinovăția și rușinea pot duce la depresie, anxietate și paranoia, dar ne și îndeamnă să ne comportăm mai bine, spune Sznycer. 

    Cercetările lui Sznycer sugerează că vinovăția și rușinea au o funcție importantă și adaptativă pentru supraviețuirea umană: „Când acționăm într-un mod cu care nu suntem mândri, creierul transmite un semnal care ne determină să ne modificăm comportamentul.”

Ce se întâmplă în creierul nostru când simțim rușine sau vinovăție?

    Vinovăția și rușinea împărtășesc unele rețele neuronale în zonele frontale și temporale ale creierului, dar modelele lor sunt foarte diferite. Vinovăția apare atunci când comportamentul tău intră în conflict cu conștiința ta. Rușinea se declanșează atunci când credem că ne este afectată reputația.

Fiecare dintre noi a experimentat rușinea la un moment dat în situații precum:

  • atitudini nepotrivite precum îmbrăcarea neadecvată pentru o ocazie
  • un comentariu nepotrivit  pentru o anumită caracteristică fizică, cum ar fi dinții
  • sau alte situații în care ne putem simți expuși în raport cu ceilalți

Sentimentul de rușine apare, în principal, atunci când încălcăm regulile sociale. Rușinea are nevoie de un context social.

    În ceea ce privește vinovăția, putem spune că există două tipuri:

  • Vina sănătoasă: apare atunci când conștientizăm că am încălcat niște standarde morale sau etice, ori drepturile altei persoane
  • Vina nesănătoasă: apare în absența încălcării standardelor sau drepturilor altei persoane, de exemplu, ieși împreună cu un prieten la un film și acestuia nu îi place filmul, atunci am putea să experimentăm vinovăția, însă este o formă nesănătoasă deoarece responsabilitate alegerii un film plăcut nu îți aparținea doar ție.

     În urma cercetărilor realizate de Sznycer, s-a constatat că rușinea și vinovăția ar fi vecine ale „cartierului cerebral” din moment ce se află în zone din apropiere, deși au și caracteristici anatomice specifice. Când participanții la studiu și-au imaginat că se simt vinovați sau rușinați, lobul temporal a fost activat în ambele cazuri.

Add Comment