Părinții care suferă de depresie sunt mai predispuşi decât alții, să aibă copii depresivi. Depresia acestora este, de asemenea, asociată cu depresia copiilor lor, precum şi cu probleme în funcționarea zilnică a copiilor, sănătatea şi bunăstarea fizică, unele afecțiuni cronice ale copilăriei, probabilitatea crescută de a fi abuzat sau neglijat, gestionarea defectuoasă a afecțiunilor cronice și performanța școlară scăzută.
Cercetările au arătat că depresia mamei influențează în mod deosebit sănătatea mintală a copilului. Depresia tatălui a avut un impact mai mare asupra performanțelor şcolare ale copilului. Cercetătorii au analizat dacă momentul depresiei unei mame sau a unuia dintre parinti are legătură cu impactul asupra copiilor lor.
Ei au constatat că depresia părinților în timpul vieții copilului a avut un impact mai mare decât depresia înainte de naşterea copilului. Aceasta a avut o influență mai mare asupra faptului dacă copilul a dezvoltat depresie sau a avut rezultate mai slabe la şcoală. In studiile efectuate s-a constatat că, dacă există mame ce suferă de depresie, copiii prezintă un risc crescut de a suferi ei înşişi de această afecțiune. Ei sunt de 3 până la 4 ori mai predispuşi să dezvolte depresie decât copiii ale căror mame nu sunt depresive. Sunt vulnerabili părinții depresivi?
Genetica lor îi poate face mai vulnerabili decât alții, dar şi comportamentul părinților este important. Părinții depresivi pot fi mai retraşi şi mai puțin capabili să relaționeze cu copilul lor, de exemplu, sau pot transmite o viziune pesimistă asupra lumii.
Un copil cu un părinte depresiv are mai multe şanse decât alți copii să prezinte alte deficiențe psihologice (de exemplu, temperament, ataş ament, funcționare afectivă, performanțe cognitive/intelectuale, vulnerabilități cognitive la depresie), precum şi rate crescute de depresie şi alte tulburări psihiatrice.
Care sunt semnele evidente ale depresiei părinților?
- Impactul emotional si disponibilitatea emotionala redusă
- Intreruperea legaturii parinte – copil Comportamentul parental modificat
- Cresterea stresului si a responsabilitatii -Risc crescut de probleme de sanatate mintala
- Provocari scolare
Opţiunile de tratament constau într-o combinație de:
- Terapia Neurofeedback – metodă de reducere şi/sau eliminare a simptomelor depresiei
- consiliere sau terapii (de exemplu, psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală)
- tehnici de autoajutorare
- medicamente (de exemplu, antidepresive)
Studiile au raportat că, pacienții cu depresie au prezentat îmbunătățiri cognitive, clinice şi neuronale semnificative în urma terapiei Neurofeedback.
Antrenamentul cu neurofeedback poate ajuta 80% dintre persoanele cu depresie, în special pe cei care au predispoziții biologice pentru depresie. Efectele asupra depresiei cu Neurofeedback sunt pe termen lung.
Add Comment