Creierul nostru funcționează cu totul altfel primăvara decât iarna sau vara. Anotimpurile își pun amprenta nu numai asupra sistemului nostru imunitar și asupra dispoziției noastre, dar și asupra activității cerebrale.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit că există o influență a condițiilor meteorologice asupra stării psihice, dar nu este la fel de evidentă la toate persoanele. Orice schimbare a unui anotimp aduce cu sine și modificări în starea sufletească, mai vizibile la persoanele cu o vulnerabilitate psihiatrică, o constituție mai fragilă psihic și la cei care se adaptează mai greu la schimbări.
Astenia de primavară
- Cauze – modificări bruște de temperature, presiune atmosferică, luminozitate, carențe de vitamina (D).
- Simptome – tristețe nemotivată, apatie, nivel redus de energie, lipsă de vitalitate, oboseală permanentă și nejustificată, anxietate, iritabilitate, cefalee, tulburări de atenție și concentrare, insomnie.
Depresia de vară
Mai rar întâlnită, totuși poate să apară la persoanele vulnerabile la supraîncălzirea corpului sau la cantitatea de lumină excesivă care stimulează retina.
- Simptome – disconfort psihic, agitație, iritabilitate, cefalee, reducerea apetitului.
Astenia de toamnă
- Cauze – micșorarea zilei, reducerea luminii solare, scăderea temperaturilor, schimbările climatice (ploaie, frig), reintrarea în rutină, terminarea concediului.
Toamna, creșterea melatoninei apare mai devreme și e mai accentuată datorită scăderii zilei, ceea ce poate duce la somnolență. În plus, melatonina determină reducerea serotoninei cu apariția simptomelor afective- tristețe, apatie, lipsa inițiativei și a plăcerii.
Depresia de iarnă/ de sărbători
În lunile de iarnă se înregistrează un vârf al frecvenței stărilor de depresie, mai frecvent la femei decât la bărbați, cele mai dificile luni din an fiind considerate ianuarie și februarie.
- Cauze – temperature scăzute, sărbătorile de iarnă.
- Simptome – somnolență diurnă, dificultate de atenție, lipsa motivației, izolare socială.
Schimbările de dispoziție de la un anotimp la altul sunt evidente pentru oricine. În zilele mohorâte de toamnă suntem mai gânditori, poate chiar melancolici și triști. Iarna ne simțim adesea lipsiți de chef, în schimb, cerul senin de primăvară ne bine dispune și devenim mai activi
În concluzie, creierul nostru pune accentul pe atenție și concentrare în sezonul cald, în schimb activează memoria și ne ajută să reținem sau să recapitulăm amintirile în timpul perioadei reci a anului. Numeroase studii au mai demonstrat că și metabolismul se schimbă în funcție de anotimp, fiind mult mai lent pe timpul iernii, dar și sistemul de apărare al organismului. Până și culorile le percepem diferit vara, față de iarnă, ceea ce explică de ce avem dispoziții atât de schimbătoare.
Surse:
Richard D., Evolution of the human psyche, 455, 2000
John M., The influence of weather on the activity and behavior, 75-76, 2000
Add Comment