Cum luăm decizii în funcție de gen?

Potrivit oamenilor de știință, întrebarea dacă bărbații și femeile iau decizii diferite în mod sistematic este una dintre cele mai fundamentale și controversate întrebări din cercetarea psihologică.

Cercetătorii afirmă că diferențele dintre bărbați și femei în luarea deciziilor ar putea avea rădăcini evolutive, dar există și explicații alternative pentru existența a ceea ce este adesea menționat ca o variabilitate mai mare a bărbaților. Un studiu realizat la Universitatea din Sydney a constatat că bărbații au o probabilitate mai mare decât femeile de a se situa la extremitățile spectrului comportamental. Spre deosebire de femei, bărbații sunt activi, competitivi, încrezatori, independenți, nu renunță ușor, au încredere în ei, rezistă bine la stres și iau repede decizii, pe când femeile sunt devotate celorlalți, conștiente de sentimentele celor din jur, emoționale, săritoare, blânde, bune, înțelegătoare, calde și iau mai greu decizii.

Chiar dacă ambele sexe sunt capabile de o performanță echivalentă în a  lua decizii, sunt anumite diferențe fizice între creierul masculin și cel feminine. Femeile au o porțiune mai densă de țesut nervos care conectează partea stângă de cea dreaptă a creierului, asta înseamnă că femeile folosesc ambele părți ale creierului pentru a rezolva probleme. Bărbații folosesc mai mult partea stangă a creierului pentru acest scop. Bărbații au un creier mai mare ca dimensiune cu 10%, dar femeile au mult mai multe terminații nervoase și conexiuni (materia albă) decât bărbații.

Bărbații și femeile folosesc zone diferite ale creierului pentru îndeplinirea sarcinilor. De exemplu, femeile folosesc partea mai mare și mai organizată a cortex-ului cerebral pentru a îndeplini sarcini, pe când bărbații se bazează pe porțiunea mai mare a materiei cenușii în emisfera stângă a creierului. Ca o consecință, femeile sunt în general mai bune în a identifica și a controla emoțiile, pe când bărbații sunt mai orientați către sarcina în cauză.

Experiența de viață ne-ar putea învăța să luăm decizii mai bune, bazată pe evenimentele prin care am trecut sau pe rezultatele pe care le-am avut, indiferent dacă suntem bărbat sau femeie. E bine de știut însă, spun psihologii, că nimeni nu ia decizii perfecte întotdeauna, indiferent de câtă experiență de viață ar avea, pentru că acestea depind și de factori neașteptați. Ce putem face pentru a fi siguri că luăm decizii cât mai bune este să ne temperăm judecățile emoționale și rapide și să dedicăm mai mult timp deliberării. Nu de puține ori când ne vine să alegem ceva instantaneu nu avem toate informațiile despre perspective, așa că e mai potrivit să ne acordăm o perioadă de gândire pentru a lua în calcul mai multe posibile rezultate ale deciziei noastre.

Sursă:

Alonso-Almeida, M. D. M., & Bremser, K. (2015). Does gender specific decision making exist?. EuroMed Journal of Business, 10(1), 47-65.

Powell, G. N., & Greenhaus, J. H. (2010). Sex, gender, and decisions at the family→ work interface. Journal of management, 36(4), 1011-1039.

Zvonkovic, A. M., Greaves, K. M., Schmiege, C. J., & Hall, L. D. (1996). The marital construction of gender through work and family decisions: A qualitative analysis. Journal of Marriage and the Family, 91-100.

Add Comment