A-i lăsa să „rezolve” singuri conflictul, nu este cea mai bună decizie. Cercetările arată că atunci când părinții se implică, rezolvarea conflictelor este mai constructivă. În plus, atunci când părinții nu o fac, de cele mai multe ori, copiii continuă să se lupte. Totuși, tipul de implicare contează.
Nu înrăutăți situația
Atunci când conflictul apare într-o perioadă mai stresantă pentru noi, suntem mai înclinați să utilizăm strategii autoritare precum: voci ridicate, amenințări sau pedepse. Însă, acestea nu reprezintă soluția, ele făcând situația mai „fierbinte” și adaugă un nou strat conflictului.
Concentrează-te pe calmare și siguranță
Atunci când frații se ceartă, avem tendința de a interveni cu o soluție sau cu stabilirea unor limite. Ambele sunt importante, dar dreptatea și consecințele pot veni mai târziu. Primul pas este calmarea situației. Astfel, încercați să calmați întâi furia, frica sau tristețea pe un ton neutru. Oricare ar fi perspectivele de soluționare sau de stabilire a limitelor, ele vor fi mai eficiente atunci când copiii se simt în siguranță și calmi.
Concentrează-te pe nevoi
Prezența unui conflict nu este doar despre a ne apăra. El semnalează, de asemenea, două persoane care au nevoie una de cealaltă și modul în care acțiunile sau cuvintele lor îl afectează pe celălalt. Deseori, copiii au nevoie de ajutor în această situație. Astfel, ceea ce este recomandat să facem e să ne arătăm dispuși să îi ascultăm și să le adresăm întrebări atât pentru a-i ajuta pe ei să își clarifice situația, cât și pentru a o înțelege noi.
Este recomandat să evităm întrebările care încep cu „de ce” deoarece acestea îi fac pe copii defensivi și îi orientează către justificarea comportamentului. Ele pot fi înlocuite cu întrebări legate de „ce, cum”.
Solicită contribuția lor
Suntem tentați să credem că este responsabilitatea noastră, ca părinți, să găsim soluții atunci când apar conflicte. Însă, într-un moment de calm, le putem cere copiilor idei despre cum am putea rezolva sau preveni conflictul.
Oferă pauze
Conflictul dintre frați este normal, dar poate fi epuizant atât pentru copii, cât și pentru părinți. Uneori, copii au nevoie de o pauză unii de ceilalți.
Întăriți regulile de bază
Este necesar să stabilim câteva reguli de bază precum: fără lovituri și insulte. Copiii trebuie să înțeleagă că a face rău altora este inacceptabil. Chiar dacă copiii nu respectă încă de la început acest mesaj, el trebuie transmis în mod repetat, astfel încât, treptat, să-și modeleze comportamentul.
Îmbunătățiți abilitățile de rezolvare a conflictelor
Copiii învață atât din propriile experiențe, cât și de la noi. Este important să exersăm abilitățile de negociere și „luptă corectă” în raport cu partenerul sau alți adulți cu care copiii ne văd interacționând.
Add Comment