Creierul și informațiile

In zilele noastre, accesul la informatii, activitati, jocuri pentru minte ne ajuta sa mentinem creierul in forma maxima.

Un studiu a descoperit modul in care creierul proceseaza informatiile care ne intereseaza:

constientul si inconstientul colaboreaza pentru a trata fluxul enorm de informatii senzoriale si pentru a-l selecta pe cel mai pertinent, singurul pe care il percepem constient.

Stimularea creierului

Poti sa-ti mentii creierul intr-o forma excelenta, incercand sa reduci cat mai mult riscul afectiunilor mentale care ar putea veni odata cu imbatranirea. Incearca sa stimulezi creierul prin lectura, invatare, sa-ti sporesti atentia, sa socializezi pozitiv, sa faci exercitii fizice.

S-a constatat ca majoritatea informatiilor pe care creierul le primeste in fiecare zi, sunt tratate si filtrate inconstient. Informatiile relevante sunt selectate printr-o operatie in trei etape si indreptate spre regiunile asociative ale creierului pentru a le face constiente si de care sa iti amintesti.

Creierul seamana ca structura si ca functionare cu un sistem de telecomunicatii, fiind o retea complexa alcatuita din noduri, de la care pornesc mesajele (impulsurile electrice), materia prima a creierului fiind totusi reprezentata de informatii.

Informatii precum cele moleculare, genetice, endocrine si imunitare, transmise de sistemul de comunicatii al organismului, contribuie la autoreglarea proceselor biologice iar informatiile nervoase transportate de sistemul nervos joaca un rol foarte important in functionarea organismului.

Realitatea este faptul ca, creierul nostru este bombardat in mod constant cu informatii senzoriale. In loc sa se simta coplesit de aceasta crestere a datelor ce urmeaza a fi procesate, el a devenit expert in gestionarea acestor fluxuri uriase de informatii, in care subconstientul si constientul colaboreaza pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare, o parte importantă a bunei funcționări a creierului.

Surse : Galileo

Discrete and continuous mechanisms of temporal selection in rapid visual streams. Nature Communications 8, Article number: 1955 (2017)

Add Comment