Explorarea conștiinței : o călătorie interioară

Fenomenul conștiinței reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale neuroștiințelor moderne, iar stările modificate de conștiință (SMC), folosite în diverse practici terapeutice orientale, constituie o provocare semnificativă pentru medicina occidentală. Investigarea substratului neurofiziologic al acestor SMC (cum ar fi stările disociative, meditația, experiențele spirituale și fenomenele muzicale) ar putea deschide noi perspective atât conceptuale, cât și terapeutice în neurologia contemporană.

N. Sillamy definește conștiința ca fiind cunoașterea imediată pe care o avem despre propria existență și despre lumea exterioară. În schimb, H. Pieron consideră că, conștiința este un concept  nu poate fi definit; el îi atribuie un singur sens, cel moral, argumentând că fenomenul conștiinței reprezintă aspectul subiectiv și incomunicabil al activității psihice, care poate fi cercetat doar prin manifestările comportamentale.

Pentru a transforma realitatea într-o experiență dorită, trebuie să ne ridicăm frecvența vibrațiilor conștiinței noastre și să o eliberăm din capcana vibrațiilor joase. Dar ce sunt, de fapt, aceste vibrații? Conform legilor fizicii clasice, fiecare circuit electric generează un câmp magnetic. Aceeași dinamică se aplică și circuitelor noastre neuronale, al căror impuls este electric. Astfel, fiecare individ își creează un câmp magnetic propriu, care emite unde cu anumite frecvențe. Pentru a elibera conștiința din capcana vibrațiilor joase, trebuie să ne reconectăm sufletul la gânduri și la aspecte înalte și profunde. În acest fel, conștiința se integrează în forma sa originară. Odată ce procesul de reconectare și integrare este complet, mintea, sufletul și corpul funcționează în armonie ca un întreg.

David Hawkins (1913-2002) a fost psihiatrul și kinesteziologul care a dezvoltat un sistem capabil să măsoare conștiința unei persoane. Cu ani de experiență clinică și studii extensive în domeniu, Dr. Hawkins a creat „Piramida conștiinței”, care folosește tehnica de testare musculară numită Kinestiziologie Aplicată pentru a măsura biovibraţiile corpului. Studiul său a fost validat științific și explică modul în care liderii de-a lungul istoriei au acționat în funcție de nivelul lor în Piramida conștiinței. Nivelurile joase, precum cel al fricii, pot conduce la haos. De exemplu, Hitler a condus prin frică și teroare, generând genocidul Holocaust, care a dus la moartea a milioane de oameni.

În Piramida conștiinței, logaritmii numerelor sunt utilizați ca unitate de măsură pentru puterea conștiinței, arătând că o conștiință la niveluri mai înalte este semnificativ mai puternică decât una la niveluri joase. La nivelul 200, o persoană se află la limita transformării către un nivel de conștiință mai înalt și mai pozitiv, dar această schimbare depinde de alegerea individului. Această transformare are loc doar atunci când individul vrea să-şi schimbe perspectiva asupra vieţii, înţelege nivelul de conştiinţă la care este, vrea să devină mai bun şi începe a acţiona. Persoanele sub nivelul 200 simt ruşine, vină, durere, frică, furie, frustrare.. Nivelul 300 este pentru cei pozitivi, care nu judecă pe alţii, optimişti şi îşi rezolvă cu uşurinţă conflictele. Cei de la nivelul 400 sunt armonioşi, iertători şi şi-au găsit un scop al vieţii. O persoană la acest nivel contrabalansează 400 000 de persoane sub nivelul 200. La nivelul 500 sunt persoane conştiente spiritual, înţeleg şi practică dragoste şi iertare necondiţionată, sunt recunoscători pentru tot ce au. Cei de la nivelul 600 se simt binecuvântaţi în toate domeniile. Sunt pacifişti şi au dorinţa de a-i ajuta pe alţii să atingă acelaşi nivel.

Hawkins a descoperit că pentru susţinerea vieţii pe pământ este necesară o medie de 200 a nivelului de conştiinţă. Dacă acest nivel scade, pământul se îndreaptă spre autodistrugere. Pentru a trece nivelul de conştiinţă de la 200 la 300, este nevoie de a lucra asupra problemelor personale, de a înfrunta fricile şi de a se elibera de ele, de a lua responsabilitate asupra propriei experienţe de viaţă şi, nu în ultimul rând, de a-şi concentra atenţia asupra conştiinţei şi de a ridica frecvenţa ei de vibraţie. Ridicându-şi propriul nivel de conştiinţă, persoana va descoperi o dorinţă de a-i ajuta pe alţii şi va fi o sursă de schimbare pentru sine şi pentru lume.

Sursă:

Cojocaru, V. (2016). Niveluri de conştiinţă. In Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti: (pp. 158-160).

Drăgănescu, M., & Română, A. (1998). Constiinta fundamentală a existentei.

Moldovanu, I., & Vovc, V. (2013). O nouă dimensiune conceptuală a neurologiei funcţionale: stările modificate de conştiinţă. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale38(2), 8-15.

Add Comment