Alcoolismul este o afecțiune medicală caracterizată printr-o incapacitate a pacientului de a opri sau controla consumul nesănătos de alcool, în ciuda consecințelor adverse.
Alcoolul este substanța cea mai larg disponibilă și acceptată din punct de vedere cultural. Potrivit unui studiu realizat în România, aproximativ 80% din populație consumă alcool, iar 30% dintre consumatori se confruntă cu probleme legate de alcool.
Cazurile de alcoolism sunt adesea denumite tulburări legate de consumul de alcool sau dependență de alcool. Afecțiunea nu numai că provoacă probleme de sănătate fizică și mentală, dar afectează și viața social și de zi cu zi. La consumatorii cronici de alcool, apar modificări fiziologice și morfologice, manifestate prin reacții anormale la alcool, droguri, toxine și chiar la nutrienți normali.
Complicații ale consumului de alcool:
- NEUROLOGICE
- Demența alcoolică – cauzată de toxicitatea alcoolului, de multiple deficiențe nutriționale și vitaminice datorate alcoolismului cronic și de leziuni cerebrale traumatice repetate.
- Accidentul vascular cerebral – cauzat de prezența hipertensiunii arteriale, dislipidemie, boală aterosclerotică și coagulopatie, care poate fi hemoragică, embolică sau trombotică.
- Crize epileptice simptomatice – apar la 6-8 ore după încetarea consumului de alcool și pot fi un precursor al simptomelor de sevraj
- Tulburări cerebeloase – intoxicația alcoolică duce la tulburări de coordonare și modifică abilitățile motorii (tulburări de echilibru).
- Neuropatie alcoolică periferică – efecte directe asupra fibrelor nervoase și efecte indirecte datorate malnutriției. Simptomele include amorțeală, dureri ale membrelor, slăbiciune musculară, crampe musculare, sensibilitate la căldură, impotență masculină, incontinență urinară, constipație, diaree, greață și vărsături.
- Ambliopia alcoolică – provoacă neuropatie optică din cauza efectului toxic al alcoolului asupra nervului optic.Simptomele include tulburări de vedere, inclusive pierderea vederii începând din centrul câmpului vizual.
- 2. GASTRO-INTESTINALE
- Hepatita alcoolică
- Ciroza hepatică
- Ulcer, în special când consumul de bere și vin este crescut.
- Eroziunea hemoragică a vililor intestinali
- Duodenita
- Boala hemoroidală
- Pancreatita cronică și acută
- 3. CARDIO-VASCULARE
- Cardiomiopatia alcoolică – afectarea miocardului (muschiului inimii)
- Aritmii
- Hipertensiune
- Tahicardii supraventriculare
Dependența de alcool poate fi tratată cu ajutorul terapiei prin Fotobiomodulare transcraniană și Neurofeedback. Aceste terapii nu doar că reduc dependența, ci aduc un aport intregului organism.
Prin Fotobiomodulare, se îmbunătățește oxigenarea la nivelul țesutului cerebral, se activează numeroase căi de regenerare la nivel cerebral cu refacerea sinapselor, scade stresul oxidativ, crește nivelul de serotonină, având efect antioxidant și antiinflamator.
Utilizând Neurofeedback-ul, s-a constatat că:
Se reduce anxietatea și stresul asociate cu stadiile incipiente ale abstinenței și un alt aspect întâlnit în dependența de alcool este sensibilitatea la indicii legați de alcool. Aceasta conduce, deseori, la un răspuns automat și persistă mult timp după încetarea comportamentului, iar depășirea ei conduce la menținerea abstinenței cu succes.
Surse:
Martin Juggebauer, M.sc. – Transcranial Photobiomodulation Therapy: Scientific Mechanisms, Studies and The Weber Medical Infrared Helmet.
Mayo Clinic, ‘’Alcohol use disorder’’
NHS, ‘’Treatment, Alcohol misuse’’
Add Comment