
Furia se referă la o stare emoțională caracterizată prin sentimente de manie de intensitate variabilă și poate fi cauzată de evenimente externe sau interne. Deși trăim furia ca pe ceva negativ, este totuși o emoție și, ca toate emoțiile, este necesară și adaptabilă. Furia ne mobilizează să acționăm, să ne apărăm, să luptăm în anumite situații.
Furia este ca un iceberg fiind o emotie de baza in spatele careia se afla gandurile.
Ca și în cazul altor emoții, creierul eliberează anumite substanțe neurochimice atunci când simțim furie: adrenalină, norepinefrină și dopamină, adesea generate ca măsură instinctivă de apărare.
Acești neurotransmițători generează sau cresc nivelul de energie în organism, astfel încât acesta să reacționeze la evenimentul pe care îl interpretăm ca amenințător. Explozia de furie durează în funcție de magnitudinea cu care creierul a identificat amenințarea.
Prelungirea condițiilor de furie și menținerea ei ca un obicei emoțional poate fi extrem de dăunătoare sănătății fizice și psihice, de aceea este necesar să se învețe și să se practice strategii adecvate de management al furiei.
Furia se caracterizează printr-o creștere rapidă a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de norepinefrină și adrenalină din sânge. De asemenea, este obișnuit ca persoana care se confruntă cu furie să se înroșească, să transpire, să își încordeze mușchii și să respire mai repede.
Furia nu este asociată cu nicio boală specifică, dar poate fi un indicator și predispune la tulburări afective și de personalitate. O stare de iritație constantă are o influență negativă asupra tensiunii și stării generale de sănătate a unei persoane, fiind legată de tulburări cardiovasculare, ulcere, cancer sau boli asociate cu durerea cronică. Ceea ce generează inevitabil furie sunt consecințele negative în relațiile sociale și personale.
Adesea ceea ce facem sau spunem atunci când suntem supărați ne afectează foarte mult și, uneori, luăm decizii pe care ulterior le regretăm, așa că este important să învățăm să gestionăm furia.
Atât rezultatele comportamentale, cât și cele neurofiziologice indică faptul că Neurofeedback-ul poate fi considerat o metoda eficace in tratarea acestei disfunctionalitati.
Add Comment