
Creierul nostru este un palat al structurilor. Dictează tot ceea ce facem, cum gândim, cum ne comportăm și cum ne simțim. Deturnarea emoțională se referă la situația în care amigdala, partea creierului care servește drept procesorului nostru emoțional, deturnează sau ocolește procesul de raționament normal.
Emoțiile nu vin niciodată singure. Ele sunt susținute de alte emoții și imediat urmate de descărcări de hormoni care ne afectează fizic. Tremurăm, ni se încordează mușchii, transpirăm, simțim tensiune în tot corpul. Este o revoluție ce se întâmplă în noi și pentru care încă nu ne-a învățat nimeni cum să-i facem față.
Deturnarea emoțională este un eveniment care are loc atunci când cognițiile unui individ sunt depășite de emoțiile sale. În mod normal, deturnarea emoțională are loc în contextul fricii și al agresiunii. Deturnarea poate determina o persoană să performeze irațional, luând decizii care sunt distructive. Acest lucru nu îl afectează doar pe individ, ci și în relațiile lui sociale are un impact uriaș.
Semnele că o persoană suferă de deturnare emoțională sunt:
- Reacția emoțională puternică
- Debutul brusc
- Realizarea post-episod dacă reacția a fost adecvată sau nu (regretul)
Deturnarea emoțională este un fenomen care necesită consolidare și poate duce la atacuri verbale sau fizice, iar un astfel de val de furie, poate determina cu ușurință un individ să rănească o persoană, și să facă un gest extrem. Experiențele anterioare tulburătoare pot fi legătura directă cu motivul pentru care cineva va avea o astfel de izbucnire, aceasta nu durează mult, dar consecințele pot fi dăunătoare. Când ne simțim amenințați, se eliberează initial cortizon, un hormon de stres care generează stare de anxietate sau de vigilență. Dacă intensitatea amenințării crește, va crește și nivelul de cortizon până când se eliberează adrenalina.
Daniel Goleman, cel care a inventat termenul de deturnare emoțională, spune că nu toate deturnările sunt tulburătoare, ci afirmă că există și deturnări emoționale pozitive. El dă un exemplu că, dacă o glumă pare amuzantă unei personae, iar râsul acesteia este exploziv, acesta este un răspuns limbic.
Să vorbim despre ce simțim în momentul în care o deturnare emoțională se instaurează în mintea noastră, este un lucru esențial. Când vorbim despre stările emoționale intense, energia, sângele și oxigenul se mută înapoi în neocortex, dar nu în ultimul rând, povestitul despre ce simțim e un lucru vindecător emoțional.
Sursă:
Goleman, D., 2001, Inteligența emoțională, ed. Curtea Veche, București.
Add Comment