Când suntem obosiți, putem deveni mai creativi.

Oamenii care sunt privați de somn au, mai multe șanse de a comite erori și de a reacționa mai greu în situații critice. În unele profesii, timpul de reacție poate însemna o pierdere importantă iar în cazul medicilor de exemplu, timpii de reacție lenți pot face diferența dintre viață și moarte.

Partea dreaptă a creierului este locul unde accesăm creativitatea. Aceasta este mai vizuală și mai puțin organizată, extinzându-ne procesul de gândire creativă. Partea stângă este mai verbală și logică, urmând reguli și tipare stabilite.

Friedman susține că un creier obosit nu este foarte bun la filtrarea ideilor logice, un factor care poate contribui la înțelegeri mai creative. 

Însă daca este vorba despre a face ceva creativ, cel mai bun moment este acela în care creierul este obosit şi nu mai funcţionează în modul cel mai eficient, desi pare bizar. Atunci când este obosit, creierul nu mai este capabil să se concentreze asupra unui anumit lucru sau să facă conexiuni între idei şi concepte, însă este deschis la idei noi și creează tipare diferite de gândire.

S-ar putea chiar să fim mai creativi atunci când dormim. Un studiu din 2004 publicat în revista Nature sugerează că suntem mai predispuşi să venim cu idei creative la probleme importante dacă ne culcăm, iar când ne trezim dimineaţa, primul lucru pe care-l facem este să ne gândim la ele.

Ideea este că atunci când ești obosit, gândurile mai puțin structurate se pot conecta uneori la întâmplare si câștigi un moment de inspirație bruscă, recunoaștere sau înțelegere.

Există persoane care au randament si lucrează mai mult şi mai bine dimineaţa, în timp ce altele o fac după miezul zilei. Indiferent din ce categorie face parte o persoană, aceasta preferă să rezolve probleme, să răspundă la întrebări sau să ia decizii în cel mai bun moment al ei, fie dimineaţa, fie după-amiaza.

Add Comment