Bullying-ul este o problemă socială și este considerată antisocială. Hărțuirea poate provoca probleme serioase de stima de sine, identitate și apartenența celor care sunt hărțuiți, ceea ce duce la o calitate mai scăzută a vieții, autovătămare și chiar sinucidere.
Există patru forme pe care le poate lua hărțuirea:
- Fizică – rănirea fizică
- Verbală – invocare, amenințare sau tachinare
- Socială – pornirea de zvonuri, bârfirea, excluderea altora, tachinarea cuiva în public
- Cibernetică – vătămarea psihologică a victimei prin mesaje text, e-mail, rețele sociale
Studiile arată că, copiii și adolescenții care se confruntă cu hărțuirea cronică au structura cerebrală modificată, precum și probleme cu anxietatea și depresia.
Bullying-ul în școală este o problemă gravă care afectează unul din cinci elevi, iar efectele sale pot fi devastatoare. Într-adevăr, hărțuirea poate contribui la luptele de-a lungul vieții cu depresia, anxietatea, insomnia și, în cazuri severe, PTSD.
Cine sunt cei mai vulnerabili?
Cei mai vulnerabili la comportamentul de agresiune sunt copiii cu ADHD, autism, asperger, in general cei cu tulburari de dezvoltare, devenind ținte mai ușoare din cauza anumitor comportamente pe care tind să le manifeste (comportamente / comentarii impulsive, neîndemânare, neînțelegerea spațiului personal, încălcarea limitelor altora).
În plus, aceeași impulsivitate și dificultăți sociale care îi fac pe copiii cu ADHD mai susceptibili de a fi ținta agresiunii, îi pot determina, de asemenea, să-și elimine frustrările față de ceilalți și să devină mai agresivi.
Apeland la psihoterapeut, se pot corecta efectele psihologice ale agresiunii, precum și de o serie de alte probleme sociale.
Prin Neurofeedback se îmbunătăteste funcționarea creierului, dezvoltarea abilităților de concentrare, reducerea impulsivității și creșterea performanței sociale, atât la școală, cât și acasă.
Spre deosebire de medicamente, Neurofeedbackul abordeaza cauza de bază a dificultăților copilului, îmbunătățind ulterior comportamentul pe o durata lunga de timp.
Terapia cu neurofeedback este non-invaziva, non-medicamentoasa, conceput pentru antrenarea creierului in vederea unei funcționari mai optime. Acest proces ajută pacientul să-și îmbunătățească sau să-și depășească problemele prin îmbunătățirea funcționării creierului în sine.
1 Comment
Add Comment