Până în prezent, puține studii au explorat potențialul neurofeedback-ului în îmbunătățirea performanței după accident vascular cerebral, ca alternativă sau în plus față de terapiile tradiționale. Cercetătorii de la Universitatea din Rennes, au efectuat un prim studiu exploratoriu pentru a investiga fezabilitatea și eficacitatea antrenamentului de neurofeedback la patru pacienți cu diferite grade de afectare motorie la un membru superior după accident vascular cerebral, oferind un potențial promițător prin antrenamentul de „neurofeedback”.
Neurofeedback-ul folosește o tehnică imagistică mentală, arătând pacientului ce se întâmplă în creierul său în timp real, ceea ce îi permite apoi să învețe, prin antrenament, să stimuleze zonele creierului său cele mai favorabile recuperării sale.
Concret, activitatea creierului pacientului este înregistrată prin EEG și, grație unei interfețe creier-mașină, informațiile senzoriale (vizuale, auditive) care traduc activitatea lui măsurată îi sunt transmise prin computer. Pacientul trebuie apoi să își adapteze comportamentul în funcție de informațiile percepute.
Cât de eficientă este tehnica Neurofeedback-ului?
Tehnica neurofeedback-ului oferă o nouă formă de reabilitare care s-ar putea dovedi mai eficientă decât reabilitarea tradițională , a cărei succes după un accident vascular cerebral, este limitat. Pacienții trebuie re-echilibrați emoțional și psihologic iar apoi să își recupereze funcțiile motorii și senzitive pierdute prin afectarea cerebrală.
Există două abordări atunci când modulăm activitatea creierului pentru a îmbunătăți recuperarea după un accident vascular cerebral. În funcție de severitatea accidentului vascular cerebral și de partea creierului pe care a afectat-o, terapeuții vor recomanda fie metode de tratament pasiv non-invazive, cum ar fi neurostimularea, fie metode de tratament non-invazive de neuromodulație activă (de exemplu, neurofeedback).
Terapiile de neuromodulație sunt, de asemenea, eficiente în reabilitare și sunt utilizate pentru a activa intern o anumită funcție a creierului. Un terapeut ar putea aplica o tehnică numită Neurofeedback, care este, de asemenea, o metodă non-invazivă, cum ar fi un Biofeedback bazat pe EEG.
Aceasta este o metodă de tratament în cazul în care pacientul ar trebui să se întâlnească cu terapeutul lor de două ori pe săptămână pentru o perioadă de 20 de săptămâni (în medie), și prin intermediul pacienților EEG în mod activ re-învăța ceva din interiorul creierului.
Într-adevăr, câteva minute din neurofeedback induc o conectivitate crescută a rețelelor neuronale (în stânga, pe vizual), accelerându-se recuperarea creierului, după un accident vascular cerebral, de exemplu.
Dacă exercițiile și antrenamentele de reabilitare promovează plasticitatea creierului, oamenii de știință au observat, de asemenea, că simplul gând al mișcărilor poate avea același efect! Pe baza acestei observații, echipa de cercetători a ales să folosească „neurofeedback-ul” pentru a potența această tehnică de imagistică mentală.
Surse :
Inserm – Accident cerebrovascular (AVC)
A Multi-Target Motor Imagery Training Using Bimodal EEG-fMRI Neurofeedback: A Pilot Study in Chronic Stroke Patients
Add Comment