În cadrul studiului” Neurofeedback Training for Opiate Addiction: Improvement of Mental Health and Craving” cu o abordare pre-post test, 20 de pacienți dependenți de opiacee aflați în tratament cu Metadonă sau Buprenorfină au fost examinați și repartizați aleatoriu în două grupuri.
Atât grupul experimental, cât și cel de control au primit tratamentul de întreținere obișnuit, în timp ce grupul experimental a primit în plus 30 de ședințe de neurofeedback. Terapia prin neurofeedback a constat în tratament senzorial, antrenând ritmul motor, urmat de un antrenament alfa-theta. S-au colectat date dintr-un chestionar de sănătate și un chestionar privind dependența de heroină au fost colectate înainte și după tratament.
Analiza covarianței a arătat că grupul experimental a obținut o ameliorare în ceea ce privește simptomele somatice, depresia și scorul general la sănătate mintală; și în anticiparea rezultatului pozitiv, dorința de a utiliza opioide și ameliorarea stării de sevraj în comparație cu grupul de control. Studiul susține eficacitatea antrenamentului neurofeedback ca metodă terapeutică pentru dependența de opiacee.
Rezultatele studiului, sugerează că antrenamentul neurofeedback pe o perioadă lungă de timp poate fi mai eficient decât farmacoterapia în tratarea dependenței consumului de substanțe și în promovarea sănătății mintale. Deși farmacoterapia poate duce la unele îmbunătățiri ale pacienților, efectele secundare precum instabilitatea și riscul ridicat de recidivă sunt câteva dintre principalele limitări ale utilizării farmacoterapiei, fără a apela și la alte terapii. Neurofeedback-ul încearcă să abordeze funcțiile operaționale fundamentale ale creierului și acționeaze ca un mecanism de autoreglare. Scopul său este de a corecta funcțiile neregulate ale creierului și, în consecință, de a îmbunătăți anomaliile psihologice. În plus, cercetările confirmă stabilitatea efectelor neurofeedback-ului și prevenirea efectelor secundare negative ale acestuia (Hammond 2005). Astfel, farmacoterapia poate fi utilizată pentru a menține echilibrul între sănătatea fiziologică și psihologică a pacienților dependenți de substanțe, iar apoi neurofeedback-ul poate fi utilizat pentru a ghida pacientul către o sănătate și un echilibru de lungă durată.
Sursa: Dehghani-Arani, F., Rostami, R., & Nadali, H. (2013). Neurofeedback training for opiate addiction: improvement of mental health and craving. Applied psychophysiology and biofeedback, 38, 133-141.
Add Comment