Ai teamă de atingeri ? Știai că este o fobie rară numită Haptefobie ?

Haptefobia este o tulburare de anxietate caracterizata printr-o teama exagerata de atingeri. Atingerea corpului de catre straini sau de alte persoane, dar fara consimtamant, reprezinta un lucru incomod pentru multe persoane.

Cu toate acestea, daca acest lucru provoaca frica intensa, chiar si atunci cand atingerile sunt realizate de familie sau prieteni, poate fi vorba despre haptefobie.

Haptefobia poate fi cauzata de trairea sau asistarea la un anumit eveniment traumatic care a implicat atingeri. Exista si cazuri in care persoanele afectate nu isi amintesc evenimentul declansator al fobiei, mai ales daca varstele la care s-a intamplat erau foarte mici.

Fobiile se pot regasi uneori si in cadrul familiilor. Astfel, o persoana poate invata ca trebuie sa ii fie teama de atingeri atunci cand observa acest lucru la una dintre persoanele cele mai importante din familie.

Factori pot face ca haptefobia sa se manifeste:

– experientele negative din trecut care implica atingerea;

– istoricul familial de haptefobie sau alte tulburari de anxietate;

– observarea temerilor la persoanele apropiate si imitarea acestora;

– factori genetici asociati unor sanse crescute de a dezvolta anxietate si alte tulburari de anxietate;

– existenta altor fobii (cercetatorii au constatat ca persoanele cu o fobie specifica au peste 75% sanse sa dezvolte si altele);

– existenta altor afectiuni psihice, precum anxietatea, tulburarea obsesiv compulsiva si sindromul de stres post-traumatic

Neurofeedback-ul reprezintă un salt mare pentru multe tulburări mentale clinice, cum ar fi fobiile, anxietatea și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) – toate acestea pot fi dificil de abordat, deoarece experiența lor poate fi foarte copleșitoare. 

Neurofeedback-ul poate ajuta la reducerea acestor unde beta, promovând în același timp undele alfa asociate cu relaxarea și meditația

Add Comment