„Stresul este sentimentul pe care îl simți atunci când percepi o diferență între ceea ce ai și ceea ce vrei. Cu cât diferența este mai mare și cu cât chestiunea este mai importantă pentru tine, cu atât mai mare este potențialul pentru stres.„ (John E Newman)
Gândurile repetitive din viata de zi cu zi atrag și creează circumstanțele în care ajungem, influențeaza atitudinea mentală și comportamentul nostru.
Traim in secolul vitezei si echilibrul dintre viata profesionala si cea personala a devenit o adevarata provocare, oferim mult timp carierei in defavoarea timpului petrecut in familie si faptul ca nu atingem acest echilibru, poate genera si mai mult stres.
Atunci când avem mai multe sarcini de făcut, dar resursele de care dispunem sunt puține, apare stresul ca o discrepanță între cele doua (timp, cunoștințe, informații) și nevoile sau cererile care apar în jurul nostru (muncă, școală, oamenii din jur).
Poate avea stresul efecte pozitive?
Omul are propriile mecanisme de a percepe stimulii de stres si de a reactiona la acestia. Stresul poate avea efecte pozitive, atunci cand ne ajuta sa depasim cu succes pericolele prin inducerea starii de alerta, dar si negativ, atunci cand o persoana percepe stresul in mod continuu.
Atunci cand corpul simte pericol, intra in starea de “lupta sau fugi” si astfel energia care alimenta intreg corpul este mobilizata astfel incat acesta sa poata fugi sau lupta.
Atât creierul cât și corpul reacționează la stres.
Stresul cronic poate produce modificări patologice în creierul normal și in funcționarea fizio-bio-chimică. Individul ramane pe acest tipar iar cu timpul, apar tulburari emotionale, neliniste, solicitari mari fizice si psihice permanente care, in cele din urma, produc boli.
Gandurile repetitive negative creeaza in mintea noastra anumite sinapse care ne modeleaza modul de a gandi.
Mintea noastra nu face distinctie intre a imagina si a face efectiv lucrul respectiv.
Prin Neurofeedback creierul invata sa isi schimbe modelele EEG, devenind mai flexibil în capacitatea sa de a găsi starea mentală optimă pentru a se acomoda cerințelor momentului.
Add Comment