Orice forma de dependenta este rea, indiferent daca narcoticul este alcoolul, morfina sau idealismul.
Carl Gustav Jung
În majoritatea cazurilor, era digitală în care trăim ne face să întâlnim la tot pasul dependența de calculator. De aceasta suferă o mare parte din populaţia cu acces la tehnologiile moderne.
Dar cât de sănătoasă este pentru copii și când devine un pericol?
Creierul înmagazinează toate plăcerile în același mod, indiferent de sursa provenienței lor, eliberând un neurotransmițător denumit dopamină, sub cortexul cerebral, cel care reprezintă centrul de plăcere al creierului.
Simptome emoționale:
- Sentiment de euforie în timpul utilizării calculatorului;
- Izolare socială, preferința pentru calculator în deterimentul altor activități care până atunci îi făceau plăcere persoanei respective;
- Anxietate;
- Depresie;
- Sentiment de vinovăție;
- Agitație;
- Irascibilitate;
- Pierderea noțiunii timpului;
- Schimbări ale comportamentului;
- Scăderea performanței la locul de muncă sau la școală;
- Sedentarism;
Simptome fizice:
- Tulburări ale somnului;
- Probleme cu alimentația, sistemul digestiv etc.
- Dureri de spate, cap, gât;
- Sindromul de tunel carpian;
- Probleme cu greutatea;
- Afecțiuni oftalmologice;
In ultimul timp, din ce in ce mai multi cercetatori se dedica intelegerii mecanismelor psihologice legate de influenta acestor tehnologii asupra utilizatorilor.
Cercetarile privind impactul jocurilor pe calculator asupra utilizatorilor sai au pus in evidenta rezultate contradictorii. Majoritatea autorilor sustin ca frecventarea lumii virtuale ar avea un impact real asupra comportamentului si ar favoriza, la anumiti subiecti, emergenta comportamentelor patologice, precum adictia sau comportamentele deviante (cea mai periculoasa fiind violenta).
Neurofeedback-ul este un tratament sigur și eficient care folosește controlul neurologic pentru a vă ajuta să construiți activități cerebrale mai armonioase.
De ce se recomandă atât terapia cognitiv-comportamentală cât și terapia cu neurofeedback ?
Pentru unii oameni, medicamentele pot fi utilizate pentru a ajuta la recuperare, cum ar fi atunci când dependența coexista cu o tulburare de sănătate mintală. Problema cu această abordare este că, odată ce medicamentul nu mai este luat, fie că se încheie tratamentul, fie că persoana se oprește singură, poate apărea recidiva.
În schimb, neurofeedbackul modifică funcția creierului. Îl învață cum să răspundă fără a se baza pe utilizarea continuă a medicamentelor sau a altor dispozitive.
Acest lucru face ca neuroterapia să fie o parte valoroasă a unei abordări cuprinzătoare a terapiei, care lucrează alături de medicamente, grupuri de sprijin sau terapie de vorbire. Cercetările arată că prin combinarea terapiilor, se pot îmbunătăți rezultatele neurofeedback-ului.
Ben Lesser Using NF for treatment
Internet Addiction: Personality Traits Associated with Its Development
Dr. Kimberly S. Young and Robert C. Rodgers
Add Comment