Misofonia capriciu sau boală?

Aveți reacții negative extreme la sunete specifice, cum ar fi mestecatul sau încrețirea hârtiei?

Te lasi copleșit de zgomote care nu se opresc, cum ar fi traficul sau zumzetul unui frigider?

Te trezești ușor supărat de zgomotele bruște și puternice?

Aceste simptome pot indica o tulburare de sensibilitate la sunet, care este comună la persoanele care se luptă cu provocările sănătatii mintale, cum ar fi anxietatea, depresia și trauma.

Dacă suferiți de sensibilitate la sunet, este posibil să aveți misofonie.

Misofonia este recent identificată si incepe in creier, insemnand „ura sau antipatia pentru sunet”. Este o afecțiune neurologică în care o anumită regiune a creierului răspunde la stimuli „declanșatori” într-un mod care implică o reacție emoțională negativă profundă. Declanșatoarele pot fi precise ca următoarele:

• Zgomote de ambalare a alimentelor (foșnet pungi)

• Zgomote de mâncare (mestecat, înghițit)

• Funcții corporale (eructat, adulmecat, tuse persistentă, curățare a gâtului)

• Zgomote de mediu (picurarea robinetelor, zgomotele electrocasnicelor)

• Comportamente repetitive (clic cu pixul, fluierat, trosnirea degetelor, zgomote de respirație)

Răspunsurile emoționale la factori declanșatori pot include:

• Mânie și furie față de persoana care emite sunetul

• Anxietate și chiar teamă anticipativă de a auzi sunetul

• Vinovăție pentru a avea o reacție emoțională atât de puternică la sunet, mai ales când alții nu experimentează același lucru

Neurofeedback-ul are rezultate excelente pentru simptomele de misofonie și sensibilitatea la sunet. Neurofeedback antrenează creierul să se simtă mai calm și mai puțin reactiv la stimuli declanșați prin recablarea rețelelor neuronale. 

 Ce se întâmplă în creier în timpul misofoniei?

Studiiile au arătat că persoanele care suferă de misofonie prezintă un răspuns crescut în AIC (cortexul insular anterior), care apoi a avut un efect în cascadă de hiperactivitate a zonelor creierului din rețeaua acelei zone.  Acest răspuns sporit la sunetul declanșator a afectat apoi funcționarea cortexului prefrontal, a cortexului posterior, a amigdalei și a hipocampului. se creează sentimente de mare proeminenta a sunetului declanșator de impact și o reacție care merge împreună cu acesta.

S-a demonstrat că neurofeedback-ul îmbunătățește sănătatea și bunăstarea unei persoane, așa că acest antrenament ar putea fi foarte benefic pentru tine dacă aveți probleme generale de sănătate, iar rezolvarea problemelor de sănătate ar reduce probabil simptomele misofoniei.

1 Comment

  • badin
    Posted 28 ianuarie 2023 19:33

    Buna! Acest articol nu putea fi scris cu mult mai bine! Parcurgand acest articol imi aminteste de fostul meu coleg de camera! El a continuat sa predice despre asta. Cu siguranta ii voi trimite aceasta postare. Destul de sigur ca va avea o lectura buna. Multumesc pentru distribuire!

Add Comment