Ce este mentalitatea?
Mentalitatea poate fi definită, în general, ca ipoteza care stă la baza capacității unei persoane de a percepe și înțelege lumea (McEwen & Schmidt, 2007). Mentalitatea este un construct psihologic profund, fundament al atitudinilor, credințelor și valorilor noastre personal distincte (Schein, 2015). Aceasta influențează comportamentele și acțiunile noastre „cotidiene” (Senge, 1990), capacitatea noastră de a învăța (Dweck, 2006). Mentalitatea este o caracteristică individuală care oferă un mare potențial de a crea schimbare atât la nivel individual, cât și colectiv.
Mișcarea Well Being
A apărut ca un domeniu de interes semnificativ, concentrându-se asupra noțiunii de „a fi bine”. Aceasta, ne îmbogățește în mod fundamental aprecierea a ceea ce înseamnă să ne atingem potențialul dincolo de învățare și realizari, prin explorarea modalitatilor spre prosperitate personală și colectivă.
- Identificarea punctelor forte: S-a demonstrat că descoperirea și utilizarea punctelor forte personale sporesc bunăstarea individuală (Park, Peterson, & Seligman, 2004).
- Emoțiile pozitive: Experimentarea și împărtășirea emoțiilor pozitive sunt vitale pentru construirea rezilienței și promovarea bunăstării (Fredrickson, 2004).
- Relații satisfăcătoare: Participarea la relații semnificative și satisfăcătoare contribuie semnificativ la satisfacția generală de viață (Gottman & Silver, 2015).
- Angajamentul psihologic: Faptul de a fi profund angajat și interesat de sarcinile vieții, adesea descris ca atingerea unei stări de flux, este o altă componentă cheie a bunăstării (Csikszentmihalyi, 1990).
- Căutarea unui sens/scop: A avea un sens clar al scopului în viață este crucial pentru susținerea bunăstării pe termen lung (Steger et al., 2008).
Interconexiunea dintre ”a fi bine” și ”a face bine”
Un aspect interesant al mișcării „A fi bine” este intersecția sa cu mișcarea „A face bine”. Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că bunăstarea personală și comportamentul altruist se consolidează reciproc. Cu cât persoanele se concentrează mai mult pe bunăstarea lor, cu atât capacitatea de a contribui pozitiv la societate este mai mare. În schimb, implicarea în acte de bunătate și contribuția la binele general, pot spori sentimentul de bunăstare al unei persoane. Acest ciclu subliniază legătura profundă dintre dezvoltarea personală și binele colectiv, oferind un cadru puternic de gândire cu privire la modul de a crea un viitor mai bun pentru toți.
Concluzii
Mentalitatea benefică oferă o evoluție complementară a mentalităților fixă și de creștere, subliniind diferențele dintre învățare și leadership, precum și dintre realizare și contribuție.
Buchanan, A., & Kern, M. L. (2017). The benefit mindset: The psychology of contribution and everyday leadership. International Journal of Wellbeing, 7(1).
Add Comment